Foto: LETA
Vai jums ir pazīstama apņemšanās: "nekad vairs…"? Katrs no mums pieļauj kļūdas, bet, kā zināms, mēs mācāmies tikai no citu pieredzes. "Delfi Ceļojumi" apkopoja ceļotāju visbiežāk pieļautās kļūdas, lai jūs tās patiešām varētu pievienot savai "nekad vairs…" listei.

Domāt, ka zināt pareizu laiku aviobiļešu iegādei

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gandrīz katrs ceļotājs zina "īsto" laiku biļešu iegādei. Piemēram, Travelers Today izpētījis, ka lētākās aviobiļetes iegādājamas 21 – 34 dienas pirms lidojuma, CheapAir.com analīze liecina, ka lētās biļetes jāiegādājās 49 dienas pirms lidojuma, bet Teksasas universitātes pētījums iecina, ka labākais laiks meklēt lētākās biļetes ir sestdienās un svētdienās. Kāds tad ir zelta likums? Tāda nav! Aviobiļetes nopērkamas lētāk tad, kad tās ir nopērkamas lētāk!

Ticēt aprakstam 'tuvu centram'


Izvēloties viesnīcu, kuras aprakstā minēti vārdi "atrodas tuvu centram", jābūt divtik piesardzīgam, jo šī nu reiz ir ļoti plaši interpretējama norāde. Un, lai jūs nesamulsina iespējamā naudas ietaupīšana, jo pārvietojoties no un uz šādu "tuvu centram" esošu viesnīcu ar taksometru vai sabiedrisko transportu, jūs ne tikai būsiet sanervozējies, bet izdosiet ievērojami vairāk naudas, nekā būtu maksājis par centrā esošu viesnīcu.

Līdzīgi ir ar viesnīcām, kuru aprakstos minēts "atrodas pie jūras". Ja pievienota arī fotogrāfija, izpētiet, vai tā nav uzņemta no kalna, jo iespējams jūru no viesnīcas var redzēt, taču uz to jādodas pusstundas gājienā pa kalnu serpentīniem.

Ņemt līdzi par daudz apģērbu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dodoties ceļojumā, jums nav nepieciešami saskaņotu apgērbu komplekti katrai dienai, neskaitāmas losjonu un toniku tūbiņas un citas lietas, bez kurām jūsu ikdiena nav iedomājama. Jo ceļojums nav ikdiena! Pieredze rāda, ka lielākoties, cilvēki no ceļojumiem atgriežas, neuzvelkot vismaz pusi līdzpaņemto apģērbu.

Atstāt iepirkšanos uz vēlāku laiku

Foto: DELFI Reporter

Atrodot kādu lietu, kas patiešām iepatikusies, mēs mēdzam atlikt tās iegādi, domādami, ka iespējams citur to varēs iegādāties lētāk, atrast vēl ko satriecošāku vai atgriezties šajā veikalā vēlāk. Kļūda! Ja jums kas iepaticies, pērciet to, lai atlikušo ceļojuma laiku jūs negrauž nožēla.

Nopirkt bungas pirmajā Āzijas ceļojuma dienā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Var piekrist, ka šis punkts ir pretrunā iepriekšējam ieteikumam "ja patīk, tad pērc uzreiz!", taču, būsim godīgi – ja jūs dodaties trīs nedēļu ceļojumā pa Āziju, kāpēc jums jāvadā līdzi bungas visu ceļojuma laiku? Kāpēc jums vispār nepieciešamas bungas, ja visticamāk, atgriežoties mājās, jūs tās novietosiet istabas stūrī, kur uz tām klāsies putekļu kārtas? Un, lai tās arī nebūtu bungas, vienkārši nepērciet nevajadzīgas lietas emociju iespaidā!

Apsēstība ar fotografēšanu

Foto: stock.xchng

Vēlme dokumentēt katru pieminekli, glītu ēku vai saulrietu, nogalina spontanitāti, kas padara ceļojumus neaizmirstamus un neļauj izbaudīt mirkli. Pie tam, būsim godīgi, cik reizes pēc atgriešanās mājās jūs šīs fotogrāfijas apskatīsiet? Un vai kādam citam būs vēlēšanās skatīt neskaitāmus neko neizsakošu ēku, ielu un statuju foto?

Neiegādāties apdrošināšanas polisi

Foto: Scanpix

Var jau paļauties uz Dievu, taču arī viņš, kā zināms nespēj pasargāt tos, kuri paši sevi nesargā. Un nevajag domāt, ka valstī, kurā ir lēts alus, ir lēta arī veselības aprūpe. Apdrošināšana jūs pasargās ne tikai no lieka stresa, bet arī no iespējamiem prāviem izdevumiem! Arī saulainākajās dienās un paradīzei līdzīgās salās var notikt negadījumi!

Nemainīt naudu lidostās

Foto: stock.xchng

Droši vien arī jūs esat dzirdējuši viedokli, ka lidostās naudu maina tikai ceļotāji – amatieri, jo valūtas kurss pilsētā ir daudz izdevīgāks. Parasti tā arī ir, taču, izrādās, starpība nav tik liela. Tāpēc ieteicams nedaudz vietējās valūtas samainīt jau lidostā, lai, pirmkārt, jūs vispār varētu nokļūt pilsētā un otrkārt, lai pirmās stundas jums sasvīdušam un nervozam nav jāskraida, meklējot valūtas maiņas punktus vai bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!