Foto: Publicitātes foto
Jau pavisam drīz Sabiles Vīna kalnā sāksies jaunās vīnogu ražas vākšana, portālam "Delfi" ziņo Vīna kalna dārzniece Smaida Dzērve.

Šogad raža sagaidāma ātrāk nekā citus gadus, pateicoties siltajiem un saulainajiem laika apstākļiem. Tā varētu sākties ap 5. septembri, tomēr pagaidām vēl siltās vasaras naktis neļauj vīnogās veidoties cukuram. Vīna kalna dārzniece atzīst, ka šogad ogas esot vairāk nekā citus gadus, tomēr kalna "ciemiņi", kas tajā ierodas vēlajās vakara stundās to krietni samazina.
Šī iemesla dēļ vakara stundās Vīna kalnā dežūrē sargs, kas uzņēmies tik svarīgo vīnogu ražu nosargāt. Tuvojoties rudenim un ražas laikam, par Vīna kalnu izrāda aizvien lielāku interesi arī tūristi, saldo un īpašo ogu garšu grib izmēģināt ne viens vien apmeklētājs. Protams, katrs pa kādai odziņai var nogaršot, diemžēl ne visi ir tik apzinīgi. Smaida stāsta, ka, staigājot pa kalnu, gadās ne vienu vien norautu ķekaru redzēt, ja vīnogas vāktu jau tagad, tad tie varētu būt pat 900 kilogrami, tomēr jāņem vērā, ka kalna apmeklētāji paņem savu daļu.

Slimības vīnogu stādus šogad nav apcēlušas – tikai retais slimojis ar miltrasu, kā arī kalns ticis miglots trīs reizes, kas šo slimību apturējis pavisam. Smaida cer, ka šogad izdosies iegūt pat piecas dažādas šķirnes vīnus, tas gan iespējams tikai tad, ja būs ogas, kas tūlīt pēc nolasīšanas tiks samīcītas, lai pārtaptu par Sabiles Vīna kalna vīnogu vīnu.

Sabiles Vīna kalns vēl aizvien ir tūristiem interesants un apskates vērts objekts. Šogad daudzi pāri novērtējuši kalna burvību un izmantojuši iespēju kāzu dienā kalnā iestādīt paši savu vīnogulāju.

Kamēr vēl vīnogu ķekari gatavojas un lapas lēnām pieņem rudenīgi dzelteno krāsu, visi ir laipni aicināti izbaudīt Vīna kalna noslēpumainību un pavērties uz Sabili caur vīnogu ķekariem, aicina Smaida Dzērve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!