Foto: EPA/LETA
Cilvēki kā traki tiecas piedzīvot adrenalīna eksploziju, ko sniedz pelde kopā ar haizivīm. Iespējas ir ļoti dažādas, atkarībā no nirēja pieredzes un vēlamās adrenalīna devas. Iesācēji var izmēģināt ieniršanu noslēgtā režģu būrī, bet īpaši drosmīgie var piedalīties pat haizivs barošanas procesā. "Delfi Ceļojumi" piedāvā desmit vietas, kur vari doties izbaudīt šo ekstrēmo atpūtu.

Bahamu salas

Niršana kopā ar UNEXSO pētniekiem


Zemūdens pētnieku apvienība vada nirēju grupas līdz 12 metriem zem ūdens. Vienas tūres laikā ir iespējams sastapt līdz 20 haizivīm, jo grupas vadītāji tūres laikā haizivis baro. Nirējiem ir iespēja pieskarties plēsoņām, bet tiem, kas vēlas, tiek piedāvāts iziet apmācības kursu, lai haizivis varētu barot arī paši.

Niršanas centrs Fidži salās


"Aqua Trek Beqa" piedāvā vērot haizivis, kamēr niršanas speciālists baro haizivis 15 metrus zem ūdens. Haizivis tiek pievilinātas seklajās lagūnās un stāvajās sēkļu nogāzēs, tādēļ ir labi saredzamas. Visbiežāk sastopamas ir vēršhaizivis un tīģerhaizivis, bet kopumā vienā reizē ir iespējams sastapt septiņas dažādu sugu haizivis.

Zemūdens mednieki Kokosa salā Kostarikā

Foto: stock.xchng

Kokosa salas ir mājvieta āmurgalvas un daudzām citām haizivju sugām. Kokosa salās niršana ir vairāku dienu piedzīvojums, jo salas atrodas gandrīz 500 kilometru attālumā no krasta un nakšņošana salās ir aizliegta, tādēļ atliek vien pārlaist nakti uz laivas klāja. Laivas ir aprīkotas ar visu nepieciešamo, lai tur pavadītu 10 dienas, tāpēc ekstrēmie atpūtnieki var mierīgi izbaudīt elpu aizraujošus skatus gan virs, gan zem ūdens.

False līcis Keiptaunā Dienvidāfrikā


False līcis ir vienīgā vieta pasaulē, kur haizivis bieži pilnībā izlec no ūdens, tāpēc šo skatu izbaudīt patiešām ir vērts! "Gaisa-žokļu" tūres tiek rīkotas, iestājoties mijkrēslim, jo tad lecošas haizivis ir sastopamas visbiežāk. Līcī ir iespējama arī niršana režģu būrī.

Niršana Sarkanajā jūrā Ēģiptē


Ēģiptē haizivju barošana ir aizliegta, tādēļ haizivju vērošana notiek dabiskos apstākļos. Niršanai tiek izmantoti slēgti skābekļa reģenerācijas aparāti, kas ļauj nirējiem būt klusiem un nepiesaistīt sev lieku uzmanību.. Tādā veidā tūristu paradumi neietekmē haizivju ikdienu un haizivis neasociē cilvēkus ar ēdienu.

Haizivju glābšana Indonēzijā


Indonēzija 2011.gadā bija pasaulē lielākā haizivju ķērāju valsts, gadā eksportējot 316 tonnas haizivs spuru. Šādi apmēri radījuši nopietnas bažas par haizivju izmiršanu, tādēļ patlaban notiek haizivju glābšanas darbi un haizivju ķeršana ir aizliegta. Tūristiem tiek sniegta iespēja piedalīties haizivju glābšanas procesā. Haizivis tiek noķertas, iezīmētas un palaistas atpakaļ brīvībā. Tie, kuri piedalījušies haizivju iezīmēšanā apgalvo, ka vairs nekad nepieskarsies haizivs spuru zupai.

Niršana Malapaskua salās Filipīnās


Malapaskua salas ir vienīgā vieta pasaulē, kur sastopamas retas sugas haizivis – to astes spura garumā nereti pārsniedz visu haizivs garumu. Lai nirtu Malapaskua salas apvidū, būs nepieciešams niršanas sertifikāts, jo haizivis parasti peld dziļos ūdeņos. Agri rīti ir labākais laiks, kad šīs īpašās haizivis ir gatavas parādīt sevi.

Guadalupes sala Meksikā

Foto: EPA/LETA

Guadalupes salā ir liela balto haizivju populācija, tādēļ haizivju pētnieki bieži dodas tieši uz šejieni. Dzidrais ūdens ir ļoti labi piemērots niršanai būros, tādēļ niršanā var piedalīties arī bez sertifikāta. Pēc "tikšanās" ar haizivīm ekskrusijas ietvaros var nobaudīt glāzi vīna vai alu.

Sastapšanās ar haizivīm Oahu Havaju salās


Havaju salas ir mājvieta apmēram 40 dažādām haizivju sugām. Klasiskā haizivju vērošana ietver rifu, smilšu haizivju un āmurgalvas haizivju sastapšanu. Oahu plēsoņu vērošana notiek, dodoties ūdens dzīlēs speciālos būros. Nirējiem tiek iedots snorkelēšanas aprīkojums, tādēļ nav nepieciešama iepriekšēja niršanas pieredze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!