Mēdz teikt, ka, lai iepazītu kādu valsti, jādodas uz tirgu un kapsētu. Latviešiem ir ļoti spēcīgas kapu tradīcijas, ne velti, mēs svinam pat kapu svētkus! Taču arī citur pasaulē ir nostāstiem un leģendām apvītas kapsētas, kuras noteikti ir vērts iekļaut savu ceļojumu maršrutos.

Hollywood Forever kapsēta Kalifornijā ASV


Interesanti, ka liela daļa pasaules slavenāko kapsētu atrodas Amerikas Savienotajās valstīs. Hollywood Forever noteikti ir viena no slavenākajām Amerikas kapsētām, par kuru 2000.gadā pat tikusi uzņemta dokumentālā filma "The Young and the Dead". Šajā Losandželosas vecākajā kapsētā atdusas daudzi izklaides industrijas varenie, tāpēc pa kapiem iespējams pastaigāties gida vadītā ekskursijā. Hollywood Forever tiek rīkoti arī dažādi pasākumi, mūzikas koncerti un brīvdabas kino.

Arlingtonas Nacionālā kapsēta Virdžīnijā ASV

Foto: AFP/Scanpix

Arlingtonas Nacionālā kapsēta ir unikāla, jo ne tikai pašiem amerikāņiem tā uzjunda patriotiskas jūtas, arī viesi te sāk justies kā ASV patrioti. Kapsētā atrodami 400 gadu seni apbedījumi un joprojām te tiek apglabāti valsts vīri un armijas pārstāvji. Kritušo kareivju apbedījumi ar 36 tūkstošiem mazu baltu kapakmeņu, rada sirreālu ainavu. Taču ne visiem Arlingtonā ir lemts rast savas mūža mājas. Ikviens zaldāts, kuru vēlas šeit apglabāt, vispirms tiek "atlasīts" pēc stingriem kritērijiem. Visvairāk apmeklētā kapu kopiņa pieder 1963.gadā nogalinātajam ASV prezidentam Džonam Kenedijam.

San Michele kapsēta Venēcijā Itālijā


Tautā San Michele kapsēta tiek dēvēta par "Mirušo salu". Kā norāda nosaukums, kapsēta jau kopš 19.gadsimta sākuma atrodas uz salas, kurp var nokļūt pāris minūtēs, braucot ar laivu. Uz salas atrodas arī divas baznīcas, bet pašu kapsētu ieskauj sarkans mūris. Tā kā kapu teritorija ir ļoti ierobežota, apbedījumi tiek veikti tuvu viens otram, un ik pēc 10 gadiem tiek veikta pīšļu pārapbedīšana uz kremācijas urnām. Interesanti, ka itāļi tradicionāli uz kapiem nes krizantēmas, tāpēc ņemat vērā, ka dodoties ciemos un izvēloties ziedus mājasmātei, nevajadzētu izvēlēties krizantēmas.

La Recoleta kapsēta Buenosairesā Argentīnā


Unikālo atmosfēru La Recoleta kapsētā rada milzīgās marmora eņģeļu un bērnu statujas. La Recoleta ir kā pilsēta pilsētā, jo cilvēki apglabāti virszemes sarkofāgos un katrai ģimenei ir neliela kapliča, bet pati kapsēta iedalīta kapliču kvartālos. Kopumā kapsētā ir 4961 apbedījums, no kuriem 94 ir atzīti par nacionālo vēsturisko mantojumu. Lai arī šajos kapos apglabāti daudzi ievērojami argentīnieši – valsts prezidenti, zinātnieki, dzejnieki un mūziķi, visvairāk apmeklētā ir Evas Peronas kapavieta.

Pere Lachaise kapsēta Parīzē Francijā


Parīzes centra lielākā kapsēta ir arī viena no slavenākajām kapsētām pasaulē. Tā kļuvusi par pēdējo atdusas vietu daudziem pasaulē zināmiem cilvēkiem - šeit apglabāti Džims Morrisons, Edīte Piafa, Sāra Bernāra, Oskars Vailds, Onorē de Balzaks un daudzas citas spilgtas personības. Tā tiek uzskatīta par pasaulē apmeklētāko kapsētu, kas katru gadu uzņem simtiem tūkstošus apmeklētāju un ir kļuvusi par kapsētu vides iekārtošanas etalonu, jo daba ar mākslu šeit sadzīvo savstarpējā simbiozē.

Vecā ebreju kapsēta Prāgā Čehijā


Prāgas Vecā ebreju kapsēta atrodas vietā, kur 15.gadsimtā atradās pilsētas ebreju geto un ir unikāla ar slīpajiem, viens pie otra saspiestajiem kapakmeņiem. Šo vietu apvij daudzas neskaidrības – nav zināms cik īsti kapakmeņu atrodas kapsētā, cik atdusas vietas tajā slēpjas vai cik patiesībā šī kapsēta ir veca. Vecākais zināmais apbedījums ir datēts ar 1439.gadu, taču daži pētnieki apgalvo, ka kapsēta ir vēl 1000 gadu senāka. Saskaņā ar tradīcijām ebreji nedrīkst pārapbedīt savus mirušos, bet tā kā ar laiku sāka aptrūkties vietas, jaunos apbedījumus veica virs vecajiem, kā rezultātā šobrīd kapsētā ir 12 apbedījumu kārtas. Tas izskaidro arī daudzos cieši saliktos kapakmeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!