Lasot grāmatas, mums ir iespēja nokļūt citā realitātē un izdzīvot grāmatu varoņu dzīvi. Daži romāni lasītājus spēj iedvesmot tik ļoti, ka viņi ir gatavi doties aplūkot grāmatā aprakstītās vietas realitātē.

Lielbritānijā veikta aptauja par to, kuri no pasaules bestselleriem lasītājus visvairāk iedvesmojuši apmeklēt grāmatās aprakstītās vietas.

Aptaujas līderis ir Trūmena Kapotes romāns "Brokastis Tifānijā". 37 procenti aptaujāto, visas sievietes, atzinušas, ka tieši šīs grāmatas izlasīšana pamudinājusi viņas doties uz Ņujorku. Grāmata izdota 1958.gadā, bet populārā filma ar Odriju Hepbernu Hollijas Golaitlijas lomā pēc romāna motīviem tika uzņemta 1961.gadā. Stāsts par Manhetenas meiteni, viņas tiekšanos pēc greznības un labklājības ir kļuvis par klasiku, bet joprojām daudzas jaunas sievietes dodas uz Lielpilsētu, mēģinot izdzīvot romānā aprakstītos notikumus, un pierādot, ka Hollijas Golaitlijas ietekme 50 gadu laikā nav mazinājusies.

Otrs populārākais grāmatas inspirētais ceļojumu galamērķis ir Jaunzēlande, kurā tika uzņemta filma "Gredzenu pavēlnieks". Filma uzņemta pēc Dž.R.R. Tolkīna triloģijas "Gredzenu pavēlnieks" motīviem. Šo grāmatu par savu iedvesmotāju pārsvarā atzinuši vīrieši.

Trešo vietu ieņem Aleksa Garlanda romāns "Pludmale", kura darbība risinās Taizemē. Arī pēc šī romāna motīviem uzņemta filma ar Leonardo di Kaprio galvenajā lomā. Populārāko grāmatu inspirēto ceļojumu galamērķu topu noslēdz  Dž. K. Roulingas sāga par Hariju Poteru, Viktora Igo "Parīzes Dievmātes katedrāle" un Luisa de Bernjēra romāns "Kapteiņa Korelli mandolīna", kura darbība norisinās Kefalonijā, Grieķijā.

Aptaujas rīkotāju "The Works" pārstāvji atzīst - aptauja skaidri parāda, ka cilvēki joprojām lasa grāmatas un aizraujoša un iedvesmojoša literatūra spēj veicināt arī ceļotprieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!