Foto: Privātais arhīvs
Ja jums ir pamazāk naudas, alerģija pret lielām tūrkompānijām, kurās esat vien vadāma avs, ne personība, māc slinkums vai bailes plānot ceļojumu uz savu roku, ir iespējams kompromiss! Vai esat pamēģinājuši sagrupēties ap neoficiālajiem piedzīvojumos vadātājiem? Tiem, kas atbild par visu ar savu vārdu un uzvārdu?

Izpētot sociālajos tīklos daudzās ceļotāju grupas, mana draudzene Anita gluži netīšām "uzrakusi" Māri un Aigaru ar satriecošu piedāvājumu. Divu nedēļu brauciens pa Norvēģiju (ar visu ēšanu) izmaksāšot vien 270 latus, plus, iepriekš neparedzamā kempingu maksa!

Ceļš

Liela busa vietā divi maziņi uzreiz saliedē grupu, padara attiecības personiskas, pārvietošanos ātrāku. Noparkoties drīkst gan busu, gan mašīnu stāvvietā, izkāpšana un salēkšana atpakaļ pa vietām ir minūtes jautājums. Skats pa logu ideāls; ja kāds no pakaļējā sēdekļa tā nedomā, drīkst pamainīties ar šoferim blakus sēdošajiem. Garākos ceļa gabalos viegli paspēlēt gan muldamās, gan kāršu spēles, un arī stāstītās anekdotes visi dzird bez mikrofona.

Nakšņošana

Tas piešķir ceļojumam patīkamo negaidītības efektu. Norvēģijas kempingi vispār ir tādi, kādos ģimene varētu dzīvot arī ikdienā. Variācijas mums tiek dažādas – no vietas, kurā ir milzīgs bezmaksas peldbaseins un pirts, līdz ekstrēmai nepieciešamībai ap pusnakti stiprā lietū celt teltis, jo visas mājiņas aizņēmuši viesstrādnieki. Taču citur saimnieks piešķir papildus noīrētajām arī nepabeigtas mājiņas bez maksas (vienīgā atšķirība – nav elektrības un nevar aizslēgt durvis... ko mēs Norvēģijā tāpat nedarām) un vēl arī laivu un tīklu zvejai fjordā!

Ēdiens

Uz Norvēģiju ņemiet līdzi makšķerniekus! Pa visu nedēļu ēdienu gatavojām paši uz maiņām no līdzpaņemtajiem produktiem, un katra maltīte tika slavēta. Bet prātā palika:

  • no fjorda izmakšķerētās skumbrijas (pilnīgi cita garša nekā tām, ko Rīgā var nopirkt tirgū!), 
  • Bergenas zivju tirgū pirktā vaļa gaļa (nekas tik īpašs, lai atbalstītu vaļu medības), 
  • bēguma laikā salasītās mīdijas (pilns katls), 
  • tīklos noķertā haizivs (zupa no spurām lieliska, bet cepšanai pārāk putrīga konsistence).

Un plašās meža zemeņu pļavas! Milzīgie melleņu krūmi! Meža avenes bez neviena tārpiņa! Tā kā norvēģi sēnes nelasa, šo iespēju jūs arī varat paturēt prātā.

Apskatāmais

Bijām tik tiešām visās obligātajās "mans foto uz šā objekta fona" vietās un kāpām arī tur, kur droši vien civilizēti organizētās tūristu grupas neuzlīstu, piemēram, biedējoši stāvajā Āža mugurā. Komplektā ar to bija trīs dažādu krāsu ezeri vienuviet. Izmēģinājām jaunas takas un pliko peldes tur, kur tūristu bari netraucē. Stavangerā atklājās, ka te katru gadu notiek grafiti festivāls un pilsēta ir interesanta kā alternatīvās mākslas vieta. Vēl, protams, ir vērts izbaudīt arī nobraucienu ar trīsi pāri kanjonam un gumijlēcienu, kas dziļumā vairāk nekā divreiz pārsniedz to, kas pieejams Siguldā.

Grupa

15 cilvēku grupā katrs var izpausties kā personība un sniegt savu ieguldījumu kopējam labumam. Makšķernieki, mīdiju vācēji, zemeņu lasītāji, viesībspēļu organizētāji, galda spēļu glabātāji, cilvēki ar gastronomisku iniciatīvu, informācijas izplatītāji, smīdinātāji, izlūki... Nav nepieciešams nivelēt, ierobežot un disciplinēt, kas ir neizbēgami pussimt cilvēku grupā, lai gids laikus paspētu aizvest no viena dzelžainās programmas objekta līdz citam. Šeit programma mainās atkarībā no grupas vēlmēm, laika apstākļiem un dzīves piedāvātajām iespējām. Mūsu šoferi Māris un Aigars uzvedas tieši kā cilvēki, kam pašiem patīk ceļot un kas ir ar mieru paķert līdzi duci jaunu draugu.

Un vai jūs bieži esat redzējuši, ka 15 iepriekš savā starpā nepazīstami cilvēki pēc divām nedēļām ceļojuma šķiras, krustu šķērsu no sirds apskaujoties?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!