Foto: DELFI
Ārvalstu ceļotāju skaits un viņu izdevumi Latvijā aizvien palielinās, šī gada pirmajā pusē Latvijas robežu ceļotāji šķērsojuši 2,7 miljonus reižu, izpētījuši Centrālās statistikas pārvaldes speciālisti.

2013. gada pirmajā pusgadā ārvalstu ceļotāji Latvijā iztērējuši 185,1 miljonu latu jeb 263,4 miljonus eiro, kas ir par 5,7% vairāk nekā pērn, portālam "Delfi" ziņo CSP Transporta un tūrisma statistikas daļas pārstāve Silvija Volosnuhina.

Visvairāk naudas apmeklējuma laikā tērējuši vairākdienu ceļotāji no Krievijas, kas pie mums atstājuši – 30,7 miljonus latu, otrajā vietā ir norvēģi, kas Latvijā šī gada pirmajā pusē tērējuši 13 miljonus latu, aiz viņiem seko Lietuvas un Igaunijas ceļotāji, attiecīgi ar 10,6 miljoniem un 11,8 miljoniem latu.

No visiem ārvalstu ceļotājiem Latviju 2013. gada pirmajos sešos mēnešos visvairāk apmeklēja ceļotāji no Lietuvas – 34,9%, Igaunijas – 20% un Krievijas – 9,9%, kam sekoja ceļotāji no Zviedrijas – 4,9%, Vācijas un Polijas – 4% no katras.

Tāpat kā 2012.gadā vairākdienu ceļotāji Latvijā uzturējās vidēji četras diennaktis. 70% ārvalstu ceļotāju apmetās viesnīcās vai citās tūristu mītnēs, bet 30% – pie radiem vai draugiem.

Analizējot vairākdienu ceļotāju apmeklējuma iemeslus, 37% ārvalstu ceļotāju nosauca atpūtu, 27% darījumu kārtošanu un 26% minēja draugu vai radinieku apmeklējumu. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, par 24% palielinājies ceļotāju skaits, kuri kā savu galveno ceļojuma iemeslu minēja draugu un radinieku apmeklējumu. Ceļotāji no Krievijas un Lietuvas kā galveno Latvijas apmeklējuma iemeslu minēja draugu vai radinieku apmeklējumu, bet ceļotāji no Igaunijas un Norvēģijas – atpūtu.

No visiem vairākdienu ārvalstu ceļotājiem, kas šķērsoja Latvijas robežu, 48% izmantojuši gaisa transportu, 38% – autotransportu, 9% – dzelzceļa transportu, bet 5% – jūras transportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!