Tiklīdz izskan frāze "pilsēta uz ūdens" - iztēlē parasti parādās Venēcijas ainiņas. Arhitektūra, bagātīga vēsture, romantikas pārpilnība - tas viss pārvērtis šo ūdeņaino Itālijas vietu par īstu tūrisma pērli. Taču pasaulē ir daudz citu pilsētu, kas atrodas uz ūdens vai ir to cieši apskalotas. Resurss "Bigpicture.ru" apkopojis 10 šādas neticami skaistas vietas.

Amsterdama, Nīderlande

Amsterdama ir daudznacionāla, ārkārtīgi krāšņa un ļoti civilizēta pilsēta. Ja vēlaties pavadīt šeit savas brīvdienas vai atvaļinājumu, jums ir iespēja iegūt pilnu sajūtu un piedzīvojumu buķeti, ko sniedz izbraukums laivā pa neskaitāmajiem kanāliem, privātas ballītes uz jahtām, muzeju apmeklējumi, kuros atrodamas īstas mākslas pasaules pērles, omulīga kafijošana kafejnīciņās kanālu krastos, vētraina naktsdzīve, laipni cilvēki, restorāni un bāri katrai gaumei.

Hamburga, Vācija

Hamburga - Vācijas otrā lielākā pilsēta, sestā lielākā Eiropas Savienībā. Te ir apmēram 2 miljoni iedzīvotāju. Hamburga ir īsta ostas pilsēta, kas izvietojusies Elbas upes grīvā, netālu no tās ietekas Ziemeļjūrā. Šī ir 20. lielākā osta pasaulē pēc pārkrauto kravu apjoma.

Hamburga tiek saukta arī par tiltu pilsētu. Lieliska vieta atpūtas braucienam - laba arhitektūra, piejūras šarms, dažādas ar ūdeni saistīta atpūtas iespējas. Hamburga piedāvā izsmalcinātu mākslu un kultūru, izcilu virtuvi, izmeklētas iepirkšanās iespējas, rosīgu nakts dzīvi un tūrisma apskates objektus, kas stāsta par vairāk nekā 1200 gadus ilgu vēsturi.

Sudžou, Ķīna

Sudžou sauc par ķīniešu Venēciju. Šī senatnīgā pilsēta, ko sauc arī par "dārzu un kanāliņu pilsētu",  atrodas Dzjansu provincē netālu no Šanhajas. Pilsētas senos kvartālus šķērso neskaitāmi kanāli un skats ir iespaidīgs. Viss ir senatnīgs, vēsturisks un ļoti atšķirīgs no citām "pilsētām uz ūdens". Lielais Sudžou kanāls ir pati "platākā pilsētas iela", tā krastos atrodas liels skaits pilsētas ievērības cienīgo objektu.

.

Udaipura, Indija

Udaipura - milzīgs skaits jaunlaulāto indiešu kā romantiska ceļojuma galamērķi izvēlas tieši šo vietu. Udaipura bieži tiek dēvēta par Ezeru pilsētu, Austrumu Venēciju un Indijas romantiskāko pilsētu. Pilsēta atrodas četru ezeru vidū, tajā ir daudz senu tempļu, dažādu ievērojamu apskates objektu, kas saistīti ar dažādiem Austrumu mītiem. Tūristu vidū vispopulārākais objekts - Pils uz ezera.

Giethorna, Nīderlande

Giethorna - šajā nelielajā pilsētiņā nav nevienas nopietni ņemamas ielas. Viss transports tiek organizēts pa kanāliem, tāpēc to dēvē par Nīderlandes Venēciju.

Nīderlandi šķērso pamatīgs ūdens ceļu tīkls, viens no visskaistākajiem atrodas valsts Austrumos - Giethornā. Te tūristi var izvizināties pa pasakaini skaistām vietām, redzēt lērumu romantisku koka tiltiņu un nelielus namiņus tradicionālajā vietējā stilā. Pilsētiņā nav automobiļu, cilvēki šeit pārvietojas tikai laivās vai ar velosipēdiem tur, kur tas ir iespējams.

Alapuža (Alappuzha), Indija

Allapuzha - plaši pazīstama Indijas pilsēta, kas atrodas Dienvidos - Kerala štatā. 900 km kopgaruma ūdens kanāli, peldošas mājas - te ir daudz ko redzēt. Iespējams noīrēt peldošu kuģi - baržu, ko iespējams transformēt par dzīvojamo māju. Un tad - dodieties tik ceļā pa neskaitāmajiem kanāliem un apskatiet neparastas vietas! Visu kanālu kopgarums Kerala štatā esot vairāk nekā 1400 km - kādam ceļojuma laiciņam pietiks!

Bangkoka, Taizeme

Bangkoka jeb "Eņģeļu pilsēta" tika dibināta 1782. gadā kā Siāmas galvaspilsēta. Pēdējo divu gadsimtu laikā pārvērtusies par vienu no eksotiskākajām pilsētām Āzijā. Eksotiskai satiksmei starp rajoniem kalpo pilsētā izveidotais kanālu tīkls. Tādēļ arī Bangkoku mēdz dēvēt par "Austrumu Venēciju". Pa kanāliem kursē peldoši taksometri, ar kuriem iespējams nokļūt teju jebkurā no kārotajiem pilsētas galamērķiem. Pa ceļam iespējams vērot pilsētas apskates objektus un aizmirst par citviet pasaulē ierastajiem "korķiem".

Sanktpēterburga, Krievija

Sanktpēterburga atrodas pie Ņevas ietekas Baltijas jūras Somu līcī. Milzīga pilsēta, kuru apdzīvo vairāk nekā 5 miljoni iedzīvotāju. UNESCO Pasaules mantojumā iekļauti objekti, savdabīgi daudzie kanāli, tilti un tiltiņi - tas viss piešķir pilsētai vērtību un savdabību. Poētiski dēvēta par Ziemeļu Palmiru, Pēterburga tiek uzskatīta par Krievijas viseiropeiskāko pilsētu gan arhitektūras, gan iedzīvotāju mentalitātes dēļ. Pilsēta dēvēta arī par Ziemeļu Venēciju - to caurvij 90 upes un kanāli un apmēram 350 tilti, no kuriem 20 katru nakti tiek pacelti, ļaujot caurbraukt ievērojama izmēra kuģiem.

  

Brige, Beļģija

Brige atrodas Flandrijā, 15 kilometru attālumā no Ziemeļjūras krasta. Brige ir atteikusies no citu Beļģijas pilsētu prakses apaugt ar spožiem stikla un tērauda namiem, lai līdzinātos jebkurai lielpilsētai. Savā ziņā tā palikusi autentiska un tuva tai kādreizējai pilsētai, kas pirms vairākiem gadsimtiem bija viens no Eiropas lielākajiem tirdzniecības centriem. Brige varot konkurēt ar Venēciju saglabāto vēsturisko ēku ziņā, radot iespaidu, ka esi nokļuvis pāris gadsimtus senā pagātnē. 

Stokholma, Zviedrija

Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma tiek saukta par "Ziemeļu Venēciju", jo atrodas uz salām gleznainā vietā starp Mēlarena ezeru un Baltijas jūru. Stokholma ir viena no skaistākajām Eiropas galvaspilsētām. Pilsēta izvietojusies uz 14 salām un ir plaši pazīstama ar bagātīgo arhitektūru, tīrajiem ūdeņiem, lieliskajiem parkiem.  Stokholmā atrodas apmēram 100 muzeju katrai gaumei, līdz ar to kultūras mīļotājiem garlaikoties nebūs laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!