Lietuvas Jūras muzejs rekonstrukcijas darbu dēļ no nākamās nedēļas būs pieejams tikai iepriekš pieteiktām apmeklētāju grupām. Rekonstrukcijas projektā paredzēts ar mūsdienīgiem materiāliem nostiprināt XIX gadsimta forta ārējo kontūru, lai tā atgūtu seno vaļņa formu, vienlaikus palielinot kopējo platību un iegūstot vairāk vietu palīgtelpām un klasei, kur rīkot izglītojošus pasākumus.

Kopš Jūras muzeja izveidošanas Klaipēdā 1979.gadā tur darbojas akvārijs, jūras faunas ekspozīcija, mitinās pingvīni, baseinos peld roņi un jūras lauvas. Akvārijs pastāv jau 34 gadus. Pa šo laiku tas novecojis gan morāli, gan fiziski un jau kādu laiku tiek izmantots tikai daļēji.

Rekonstrukcijas projektā, kas izstrādāts jau pirms vairākiem gadiem, paredzēts izveidot īpašu Baltijas jūras ekspozīciju, ierīkot akrila tuneli zem centrālā storu baseina, izstāžu zāli, suvenīru veikaliņu un kafejnīcu. Visa ekspozīcija tiks pilnībā nomainīta. Muzejs būs pielāgots arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Paši akvāriji jau pabeigti, tie tapuši Francijā.

Kā pastāstījusi Jūras muzeja direktore Olga Žaliene, projektu izstrādājis arhitektu birojs "Vilniaus architektūros studija" un pazīstami Eiropas arhitekti, kas specializējušies akvāriju projektēšanā. Rekonstrukcijas darbus veic kompānija "Pamario restauratorius".

Jauno veidolu muzejs cer iegūt līdz 2016.gadam. Tad apmeklētāji tiks aicināti "ūdens ceļojumā no strauta līdz okeānam", pa ceļam aplūkojot gan Baltijas baseina, gan Ziemeļjūras, gan tropisko ūdeņu zivis.

Visi rekonstrukcijas darbi izmaksā 40 miljonus litu (8,16 miljonus latu). Lielākā daļa izmaksu tiek segta no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Akvārija rekonstrukcija tiek finansēta no Lietuvas Valsts investīciju programmas līdzekļiem.

Kā ziņots, Jūras muzeja delfinārijs rekonstrukcijas dēļ tika slēgts jau pirms trim gadiem un delfīni pa šo laiku tika pārvesti uz Atēnu zooloģisko dārzu. Sākotnēji tika prognozēts, ka viņi varēs atgriezties mājās jau pēc gada, bet darbi ievilkās. Šoruden daļa delfīnu tika pārvesti atpakaļ Lietuvā, bet darbi vēl turpinās, un pagaidām muzeja darbinieki neprognozē, kad apmeklētāji atkal varēs vērot delfīnus.

Kā septembra nogalē stāstīja Žaliene, delfinārija rekonstrukcijas projektā paredzēta ne tikai apmeklētājiem pazīstamās apaļās ēkas atjaunošana, bet arī pavisam jaunu objektu būve, un kopējā delfīniem paredzēto baseinu platība palielināsies trīs reizes. Līdz 2015.gadam paredzēts uzcelt delfīnu terapijas centru, ierīkot vaļēju baseinu, kurā gada siltajā laikā delfīnus varēs redzēt izglītojošos pasākumos.

Jau izveidotas vaļējas lagūnas, kur delfīni pavadīs vasaras. Rindā uz delfīnterapiju šobrīd gaida aptuveni 100 bērni, kuru vecāki jau tagad zvana un jautā, kad tā atsāksies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!