Foto: AP/Scanpix
Pirmdienas rītā debesīs virs Latvijas interesenti varēja vērot pēdējo gadu skaistāko komētu. 14. novembrī komēta ISON jeb C/2012 S1 kļuva pietiekami spoža, lai to varētu saskatīt ar neapbruņotu aci, un ar katru dienu tā kļuva arvien labāk redzama, bet tā nav unikālā, un pēdējo gadu laikā interesenti dažādās pasaules malās varēja vērot citas skaistas komētas.

Portāls "Delfi piedāvā ieskatu pēdējo gadu slavenāko komētu sarakstā, ko apkopoja aģentūra "RIA Novosti".

ISON un Enkes komēta

Foto: NASA

NASA zonde "Messenger", kas kopš 2011.gada strādā Merkūrija orbītā, šogad novembrī fiksēja divas komētas – ISON un Enkes komēta, kas pietuvosies Saulei maksimāli tuvu. Enkes komēta atklāta vēl 1786.gadā un kļuva par pirmo Jupitera komētu grupas pārstāvi. Tā ir  periodiskā komēta, kas neattālinās no Saules tālāk par Jupitera orbītu.  

Lavdžoja komēta

Foto: NASA

Lavdžoja komētu (C/2011 W3) atklāja Austrālijas astronoms – amatieris Terijs Lavdžojs 2011.gada 27.novembrī. Aprēķini liecināja, ka naktī uz 2011.gada 16.decembri komēta būs maksimāli tuvu Saulei – tikai 140 000 kilometru attālumā no Saules virsmas. Tas ir 100 reižu mazāk nekā attālums starp Merkūriju un Sauli un divas reizes mazāk nekā attālums no Zemes līdz Mēnesim. Zinātnieki bija pārliecināti, ka komēta iztvaikos vēl pirms tam, taču komēta veiksmīgi aplidoja Sauli, kas kļuva par astronomu nozares sensāciju.  

Komēta bez galvas

"Bezgalvainā komēta" P/2010 A2 atklāta 2010.gada janvārī. Sākotnēji zinātnieki uzskatījuši, ka tā ir komēta, jo objektam bija "aste", taču tā orbīta izrādījās vairāk raksturīga asteroīdiem. Turklāt, tai nebija komētām raksturīgās "galvas", tās vietā redzama neparasta krustveida struktūra. Zinātnieki nolēmuši, ka tas ir "astainais" asteroīds, kas radies divu asteroīdu sadursmē. Pētnieki pieļauj, ka sadursme notikusi 2009.gadā  maijā vai februārī.

Maknota komēta

Maknota komēta (C/2006 P1), kas pazīstama arī kā 2007.gada Lielā komēta ir periodiskā komēta, kuru 2006.gada 7.augustā atklāja Lielbritānijas un Austrālijas astronoms Roberts Maknots. Tā kļuva par spilgtāko komētu pēdējo 40 gadu laikā. Ziemeļu puslodes iedzīvotāji 2007.gada janvārī un februārī varēja to novērot ar neapbruņotu aci. Bet 2007.gada janvārī komētu varēja redzēt arī dienas laikā.

Jeļeņina komēta

Foto: NASA

Krievijas Irkutskas lietišķās matemātikas institūta darbinieks Leonīds Jeļeņins atradis komētu C/2010 X1  2010.gada decembra beigās. Tā kļuva par pirmo Krievijas zinātnieka atklāto komētu, jo pirms tam komētas 1989.gadā un 1990.gadā atklāja vēl padomju zinātnieki.  Jeļeņina komēta kļuva slavena "sazvērestību teoriju" piekritēju un pasaules gala sludinātāju aprindās,  daudzi pareģoja, ka līdz ar komētas tuvošanos Zemei, planētu piemeklēs globālā katastrofa. Taču paejot garām Saulei maksimāli tuvajā punktā, komēta saira un pārvērtās par putekļu daļiņu mākoni, praktiski pārstājot eksistēt.

Havaju komēta

Foto: NASA

Komēta C/2011 L4 atklāta 2011.gada jūnijā "Pan-STARRS" observatorijā Havaju salās.  Komētām pieņemts dot atklājēja vārdu, taču šo debess objektu atklāšanā tika iesaistīti vairāki cilvēki, tāpēc komēta nosaukta pētījumā izmantotā teleskopa vārdā – "Pan Starrs".

Visticamāk, ka komētas sākotnējā mājvieta bija Orta mākonis. Gravitācijas mijiedarbības rezultātā tās orbīta šajā ledaino objektu biezoknī ir iztraucēta, kā rezultātā komēta ir uzsākusi garo ceļu uz Sauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!