Ja tevi pārņēmusi pēkšņa, neremdināma kāre kaut ko uzēst, lai gan samērā nesen jau esi ieturējusi kārtīgu maltīti, uztura eksperti iesaka 10 minūtes pagaidīt, un tad šī kāre pazudīs. Taču, kā izturēt šīs desmit minūtes? Lūk, daži padomi.
Runā ar sevi!

Jau atkal tev uznākusi tieksme pēc šokolādes. Šai brīdī nepieciešams runāt ar sevi atklātu valodu: vai man tiešām ir vajadzīgs šis šokolādes batoniņš? Es taču neesmu tā pa īstam izsalkusi, tikai satraukta un saspringta... Pajautā sev, kas šobrīd spētu tev vairāk palīdzēt pašsajūtas uzlabošanā: kino, varbūt aromātiska vanna? Šāda saruna ar sevi neprasa daudz pūļu, taču, kā apgalvo vācu uztura psihologs Kristofs Klotters, ir ļoti efektīva, galvenokārt, ja tu patiešām pēc tam sevi iepriecini ar kādu labu filmu vai aromātisku vannu.

Uzņemt skābekli

Pirms tu naski ķeries pie nākamās saldās bulciņas, mēģini gluži apzināti ieelpot un izelpot. Dziļā elpošana ienes organismā daudz skābekļa un nomierina nervus, zina teikt ajūrvēdas ārsti. Tādējādi var viegli relaksēties jebkurā brīdī. Vajag dziļi ieelpot, spēcīgi izelpot, ieturēt pauzi un tad atkārtot, kamēr vājuma brīdis ir garām. Profilaktiski šis paņēmiens ieteicams divreiz dienā no 15 līdz 20 minūtēm.

Skaties uz melnbaltām kārumu fotogrāfijām

Vai tev kādreiz ir radusies apetīte, skatoties uz melnbaltām ēdienu fotogrāfijām? Diez vai. Tikai krāsainie attēli uzrunā to smadzeņu daļu, kas atbildīga par apetītes rašanos, apgalvo Hamburgas psiholoģe Kora Bessere Zigmunda. Melnbaltās fotogrāfijas neizraisa ēstgribu. Tāpēc noliec sev atvilktnē sava iecienītā našķa melnbaltu attēlu un, kad uznāk kāre panašķoties, atver atvilktni. Tādējādi tu piemānīsi savu tieksmi pēc kāruma, un tavs prāts gūs virsroku.

Ķeries pie zīmuļiem!

Zilā un zaļā krāsa palīdz pret kāri uz saldumiem, norāda krāsu psihologi. Šīs apetītes uz saldumiem slēptais cēlonis ir iekšējs saspringums, un skats uz zaļo vai zilo krāsu nomierina un iedarbojas līdzsvarojoši. Zilā krāsa ir gandrīz ideāla, jo tā kā praktiski nav pārtikas produktu zilā krāsā, mēs šo krāsu nesaistām ar kaut ko garšīgu. Zīmē zilus apļus vai mandalas abās krāsās. Apļu un citu apaļu formu zīmēšana mazina saspringumu, kas slēpjas aiz kāres uz saldumiem.

Akupresūra palīdz

Pēc Tālo Austrumu priekšstatiem tieksme uz negausīgu ēšanu rodas no kuņģa darbības traucējumiem: vēders liek par sevi manīt arī tad, ja nav īsta izsalkuma, bet tas vēlas saņemt mierinājumu. Akupresūra var palīdzēt tam nomierināties. Apsēdies brīvi, mazliet saliecoties uz priekšu, izelpo un vidēji stipri piespied uz punktu savā ķermenī, kas atrodas tieši vidū starp krūšu kurvja kaulu un nabu. Spiedienam jāilgst aptuveni pusminūti.

Rezerves plāns

Un ko darīt, ja tas viss nepalīdz? Tad seko plāns B: ļauties kārdinājumam, bet ierobežotā daudzumā. Ja gribas kaut ko saldu, uztura medicīnas speciālisti šādā brīdī iesaka iedzert, piemēram, glāzi diētiskās kolas vai limonādes. Tas būs pietiekami saldi un pavisam bez kalorijām. Vai arī apēst gabaliņu šokolādes un pirms nākamā gabaliņa ēšanas nogaidīt trīs minūtes. Visbiežāk nākamo vairs nemaz negribas. Dažreiz pietiek tikai pakošļāt košļājamo gumiju.

Un ja galīgi vairs nevari izturēt...

...tad nekas cits neatliek, kā apēst kādu veselīgu uzkodu! Citas idejas, kā novērst domas un pakavēt laiku: iztīrīt zobus; iziet pastaigāties; mazliet novērsties no darba, lai pagatavotu tēju, sakopētu kādus materiālus, aizietu uz tualeti; aizpildīt krustvārdu mīklu; piezvanīt, lai papļāpātu ar labāko draudzeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!