Arheologi no Pensilvānijas universitātes Ēģiptes dienvidos atklājuši iepriekš nezināma faraona Senebkaja, kurš valdīja pirms 3,7 tūkstošiem gadu, kapenes, atsaucoties uz Ēģiptes senlietu ministriju, ziņo aģentūra "France Presse".

Senebkaja kapenes atrastas Abidosā (450 kilometrus uz dienvidiem no Kairas), un, pēc zinātnieku vārdiem, šis atradums ir jauna liecība par to, ka hiksi tomēr nebija iekarojuši visu Seno Ēģipti.

Hiksi bija etniski dažādu Āzijas nomadu cilšu grupa, kas XVII gadsimtā pirms mūsu ēras iebruka juku un bezvaras pārņemtajā Senajā Ēģiptē no austrumiem un pēc 20 gadus ilgušas karadarbības 1684.  gadā pirms mūsu ēras to pilnībā pakļāva.

Kā medijiem pastāstījis Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvis, uz sarkofāga un kapeņu sienām tika atrasta karaliskā kartuša ar Senebkaja vārdu, kas norādīja par atraduma identitāti.

Tāpat arheologi atraduši arī pašu faraona skeletu, turklāt apglabātais cilvēks bijis visai garš - 185 centimetrus. Sākotnēji viņš bijis mumificēts, bet kapeņu izlaupītāji bija parūpējušies, lai šis process tiktu pārtraukts.

"Abidosas karaliskajai ģimenei bija ēģiptiešu izcelsme, un tā nepakļāvās hiksiem, turklāt pašu pilsētu, iespējams, ir dibinājis tieši faraons Senebkajs," izteicies ministrijas pārstāvis.

Tāpat arheologi uzskata, ka kapeņu piet6icīgais aprīkojums, visticamāk, liecina par šī perioda ekonomisko apstākļu lejupslīdi.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā zinātniekiem Abidosā izdevās atklāt cita faraona - XIII Ēģiptes valdnieku dinastijas dibinātāja Sebekhotepa I - identitāti, kad tika atrastas viņa kapenes un atšifrēti visi hieroglifi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!