NASA Godāra kosmisko pētījumu institūts publiskojis video sižetu, kurā ar krāsainu vizualizāciju attēlota Zemes vidējā temperatūra, salīdzinot tās kritumu vai kāpumu ar vēsturisko vidējo rādītāju.

Tikai 15 sekunžu garajā video fragmentā aptverti vairāk nekā 60 pēdējie gadi - no 1950. Līdz 2013. gadam, un beigās Zemi klāj sarkani un oranži temperatūras slāņi.

Pēdējo 63 gadu laikā Zemes vidējā temperatūra ir pieaugusi par 1,1 grādu pēc Fārenheita skalas, un lielā mērā tas noticis, pateicoties siltumnīcas efekta gāzu emisijai.

Ja tas šķiet maz, tad jāņem vērā fakts, ka ogļskābās gāzes emisijas līmenis ir sasniedzis savu augstāko punktu pēdējo 800 000 gadu laikā, bet pēdējos 38 gados ne reizi nav reģistrēta gada vidējā temperatūra, kas būtu vēsāka par iepriekšējo gadu.

Tātad pakāpeniski siltāks kļūst kopš Vjetnamas kara beigām un brīža, kad Bils Geitss nodibināja kompāniju "Microsoft".

"Ja viena sezonu vai pat vienu gadu var ietekmēt nejauši pasaules klimata globālie notikumi, tad ilgtermiņā šī statistika ir biedējoša un situācijai nepieciešama ilgtermiņa novērošana," izteicies institūta klimatologs Geivins Šmits.

Lai izveidotu šādu video, institūta eksperti apkopojuši datus no vairāk nekā 1000 klimata novērošanas stacijām visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!