Foto: Kadrs no video
Vai ir iespējams piedzīvot pamatīgu pārsteigumu, apskatot ezeru? Un kādu vēl! Pasaulē ir atrodami tādi ezeri, kas cilvēkiem liek notrīcēt, jo tie ir atšķirīgi, neparasti un pat bīstami. Turpinājumā ieskats šajā brīnumaino ezeru pasaulē.

Medūzu ezers, Palau

Foto: Shutterstock

Nong Harn ezers, Taizeme

Foto: Shutterstock

3. Piča ezers, Trinidada

4. Ezers, kas vārās, Dominikāna

Ūdens temperatūra ezera centrā nav zināma - jebkurš mēģinājums to novērtēt bijis neveiksmīgs. Tas tāpēc, ka pat piekrastē, kur ir vēsāks, temperatūra svārstās no 180 līdz 197 grādiem pēc Celsija.

Piekļūt centram nav iespējams karstuma un tvaiku dēļ. Tiek uzskatīts, ka ezeru no iekšienes karsē vulkāniskā magma. Kaut arī šis karstais ezers nav no lielākajiem (balva tiek Rotorua ezeriem Jaunzēlandē), tas noteikti ir viens no visnoslēpumainākajiem, mazāk izpētītajiem un grūtāk aizsniedzamajiem.

5. Маnikuagana ezers, Kanāda

Esot Kanādā, noteikti ir vērts doties uz Manikuagana ezeru. Tas ir vienīgais ezers pasaulē, kura centrā esošās salas platība pārsniedz ūdens virsmas platību. Vienkāršāk sakot, no malas ezers izskatās, it kā salu cilpā būt "aptvērusi" upe. Bet tomēr tas joprojām ir ezers - tas atrodas meteorīta krāterī ar tādu pašu nosaukumu. Meteorīts nokrita Kanādas teritorijā pirms aptuveni 200 miljoniem gadu.

6. Hillera ezers, Austrālija

Foto: Vida Press

Ūdens šajā ezerā ir rozā krāsā, taču, atšķirībā no citām līdzīgām ūdenstilpnēm, nav zināms šīs krāsas cēlonis. Tika pieņemts, ka šādu ūdens krāsu varētu radīt vienšūnas zaļās aļģes (Dunaliella Salina), bet oficiālu apstiprinājumu šai teorijai zinātniekiem neizdevās iegūt. Kā otrs iemesls rozā krāsai tikušas minētas halobaktērijas, kas dzīvo ūdenstilpnēs ar augstu sāls saturu (piemēram, Nāves jūrā), taču arī šī versija izrādījās nepareiza.

7. Augšezers, Ziemeļamerika

Augšezers - lielākais no Lielo ezeru piecinieka Ziemeļamerikā un lielākais kontinentā (veseli 82.700 kvadrātkilometru). Augšezers pēc virsmas platības ir lielākais saldūdens ezers pasaulē. Tas ir tik liels, ka tam ir teju visas jūrai raksturīgas pazīmes. Stāvot tā malā, šķiet - esi pie jūras, turklāt viļņu augstums ezerā vējainā laikā pieļauj sērfošanu. Cilvēki, kam liegta pieeja okeāna krastam, to arī steidz baudīt.

8. Меdisona ezers, Kanāda


Ezers ir aptuveni septiņus kilometrus garš, tas atrodas aptuveni 20 kilometru attālumā no pilsētas Džasperas. Kāpēc aptuveni? Jo šis ezers ir visai mainīgs. Fakts, ka ūdens ezerā mainās ar kaleidoskopisku ātrumu - patiesībā tas ir gandrīz kā upe. Turklāt tas atrodas unikālā vietā un savāc ūdeni no tuvējām upēm un strautiem, kas pavasaros saplūst no kalniem. Ezers tiek salīdzināts ar izlietni vai vannu, kurā noteces vietā plūsma ir tik intensīva, ka nespēj izlaist cauri visu ūdens masu.

Ir pierādīts, ka zem ezera atrodas ļoti plaša alu un pazemes upju sistēma - iespējams, ka lielākā pasaulē. Kad pētnieki izmantoja īpašu krāsu, lai noteiktu, kur tad patiesībā nonāk ūdens no ezera, tad iekrāsotā ūdens pēdas tika konstatētas gandrīz visos apkārtējos ezeriņos, strautos un upēs.


9. Макenzi ezers, Austrālija


Makenzi ezers ir viens no tikai 80 pasaulē zināmajiem tā sauktajiem "iekārtajiem ezeriem" (attiecībā pret gruntsūdeņiem). Tas ir ezers, kas principā nevar baroties no gruntsūdeņiem un var rēķināties tikai ar nokrišņiem. Tā dziļums - pieci metri, tā dibens klāts ar vistīrāko balto kvarcu, kas aktīvi tiek izmantots skaistumkopšanas nozarē kā sastāvdaļa daudzos atjaunojošos produktos ādai un matiem. Tā kā gruntsūdeņi tajā nenonāk, ūdens ezerā ir pārāk skābs, lai tur varētu dzīvot zivis un augi.

10. Ņosa ezers, Kamerūna

Šis krātera ezers ir tieši tik jauks, cik arī bīstams. Ezers atrodas vulkāniski aktīvā reģionā. Rietumāfrikā joprojām turpinās aktīva lūzumu zonu veidošanās. Ezera atrašanās vietā lūzuma veidošanās rezultātā zemes virsmai tuvu pienākusi magma.

1986. gada augustā te notika tā sauktā limnoloģiskā katastrofa, kad no tā pēkšņi atbrīvojās milzīgs daudzums oglekļa dioksīdu (CO2). Indīgā gāze izplatīts pa kalnu nogāzēm ar ātrumu virs 60 km/h un dažos desmitos minūšu nosmacēja vairāk nekā 1700 cilvēku. Tagad ezers ir drošs ... it kā. Zinātnieki tā arī nav līdz galam izpētījuši, kas patiesībā izraisīja katastrofu, un nav pārliecināti, ka tas nevarētu notikt vēlreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!