Foto: Shutterstock
Laikā no 2013. gada marta līdz 2014. gada martam Latvijas iedzīvotāji iztērējuši 4,143 miljonus eiro, iegādājoties ceļojumu piedāvājumus kolektīvās iepirkšanās portālos. Tā liecina portāla Gudriem.lv kolektīvās iepirkšanās kuponu salīdzināšanas sadaļas rezultāti, portālu "Delfi" informē kompānijas pārstāvji.

Pirms gada šī summa bija 2,145 milj. eiro, kas gandrīz uz pusi mazāka par šajā periodā iztērēto. Populārākie ceļojumi, kurus iegādājas kuponu portālos - 7 dienu avio tūres uz Turciju vai Krētu. 

Portāla Gudriem.lv dati norāda, ka pēdējo trīs gadu laikā, no 2011. gada marta līdz 2014. gada martam, kolektīvās iepirkšanās portālu tūrisma kuponu apgrozījums pieaudzis 38 reizes - no 108 063 eiro līdz 4,14 milj. eiro. Kopējā iedalījumā, atpūtas un ceļojumu atlaižu kuponi jau otro gadu pēc kārtas ieņem pirmo vietu ienākumu daudzuma ziņā.

Pagājušā gada laikā vien kolektīvās iepirkšanās portāli pārdevuši 55889 kuponus; vidējā viena ceļojumu kupona cena - 74 eiro. Gadu agrāk vidējā ceļojumu kupona cena bija 48 eiro, kas ir 56%  no šī gada kupona cenas. Pirmajos četros 2014.gada mēnešos (no janvāra līdz aprīlim) Latvijas iedzīvotāji ceļojuma un atpūtas kuponiem iztērējuši 1,45 miljonus eiro, kas ir par 28% vairāk, nekā šajā pašā periodā pagājušajā gadā.

Tāpat kā iepriekš, vispopulārākie kuponi ir 7 dienu avio tūres uz Turciju ar 50 - 60% atlaidi, kas maksā 250 - 350 eiro, avio tūres uz Grieķiju ar 40 - 50% atlaidi par 300 eiro, kā arī ceļojumi uz Krētu un Spāniju. Salīdzinoši nelielā vidējā kupona cena (76 eiro) skaidrojama ar to, ka lielākā daļa atpūtas un ceļojumu kuponu pirkumu sastāv no nedārgiem piedāvājumiem - vienas dienas ceļojumi uz Palangu vai Tartu, atpūta viesu namos Siguldā, ceļojumi pa Latviju, saunu un baseinu apmeklējumi. Pieprasītākie tūrisma kuponi ir 7 - 11 dienu autobusu tūres pa Eiropu 200 - 300 eiro vērtībā.

Patērētāju aizsardzības centra Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Zunde skaidro, ka iedzīvotājiem, kuri izlēmuši doties ceļojumā, iegādājoties kolektīvās iepirkšanās portālu kuponus, vajadzētu zināt pāris piesardzības noteikumus.

"Šogad sūdzības no patērētājiem par ceļojumu kuponu iegādi vēl neesam saņēmuši, tomēr šādas sūdzības bija 2012. gadā un 2013. gada sākumā. Tās bija saistītas ar negodīgu SIA Izdevīgi Pirkumi komercdarbības praksi - no iedzīvotājiem tika iekasēta nauda par ceļojumiem, kuri vēlāk nemaz nenotika."

Kā skaidro Ilze Zunde, Patērētāju tiesību aizsardzības centrā iedzīvotāji ar sūdzībām par tūrisma kuponiem vēršas, ja kupona aprakstā ievietota nepatiesa vai neprecīza informācija, atlaides apmērs norādīts nepareizi vai pircējs nesaņem to pakalpojumu, kāds sākotnēji bijis paredzēts kupona aprakstā. Gadās, ka ceļojuma organizators mainījis dzīvošanas apstākļus tūres laikā vai "piemirsis" norādīt papildus izdevumus, kurus pieprasa apmaksāt ceļojuma laikā. Visi šie aspekti tiek uzskatīti par patērētāju tiesību pārkāpumiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra eksperti piedāvā dažus ieteikumus drošākiem pirkumiem:

- Iepazīsties ar informāciju par pašu kolektīvās iepirkšanās kuponu portālu. Mājaslapā jābūt norādītai uzņēmuma juridiskajai adresei, reģistrācijas numuram, kontaktinformācijai u.t.t.

- Meklē atsauksmes no cilvēkiem, kas jau iegādājušies kuponus konkrētajā kolektīvās iepirkšanās portālā.

- Uzzini, kurš tūroperators organizē konkrēto ceļojumu un, vai tas ir reģistrēts tūrisma aģentūru datu bāzē TATO (http://tato.em.gov.lv).

- Pārbaudi TATO datu bāzē, vai konkrētajam tūroperatoram ir maksātnespējas apdrošināšana. Šī apdrošināšana ir obligāta prasība visām tūrisma aģentūrām.

- Uzmanīgi izlasi visus ceļojuma noteikumus. Noskaidro, vai brauciens notiks, ja netiks savākta pilna grupa. Vai iespējama brauciena datuma maiņa, ja grupa netiks nokomplektēta. Vai visi papildus izdevumi ir norādīti brauciena aprakstā.

- Obligāti saglabā ceļojuma apmaksas čeku. Tas noderēs, ja pakalpojums būs nekvalitatīvs un vēlēsies vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!