Foto: Publicitātes foto
Anglijas karalis Ričards III tomēr nav bijis kuprainis, kā viņu ar Viljama Šekspīra gādību tradicionāli ierasts attēlot daiļliteratūrā, – vismaz tā apgalvo zinātnieki, kas publicējuši šī viduslaiku monarha skeleta izpētes rezultātus.

Jau vēstīts, ka Ričarda III, kurš 1485. gada 22. augustā 32 gadu vecumā gāja bojā Bosvortas kaujas laukā, mirstīgās atliekas, pirms dažiem gadiem nejauši tika atrastas Lesteras pilsētas municipālās autostāvvietas teritorijā.

Kā noskaidrojuši zinātnieki, lai gan karalis patiešām slimojis ar skoliozi, viņa tēls it nemaz nav bijis līdzīgs "greizam krupim", kā viņu savā vēsturiskajā lugā dēvē Šekspīrs.

Žurnālā Lancet publiskotais pētījums liecina, ka Ričardu III par kupraini saukt nevarētu kaut vai tāpēc, ka viņa mugura bija izliekusies uz sāniem.

Viens no pētījuma autoriem Pīrss Mičels (Mitchell) raksta, ka karaļa kakls bijis taisns, labais plecs - augstāk par kreiso, bet rumpis - salīdzinot ar ekstremitātēm, ļoti neliels. "Ja jūs karalim nepieietu pavisam klāt, jūs nemaz nepamanītu kādas kroplības," raksta Mičels.

Viņš ir pārliecināts, ka prasmīgs skroderis, kāds pilnīgi noteikti bija pieejams karaļa galmā, Ričarda III figūras iespējamās fiziskās nepilnības itin viegli būtu varējis apslēpt.

Mūsdienu vēsturnieki arī iepriekš bija uzskatījuši, ka stāsti par Ričarda III fizisko kroplību lielākoties uztverami kā "propagandas mīti", ko izplatījuši viņa naidnieki no Lankasteru dzimtas, taču tagad viņu pieņēmumi apstiprināti arī dokumentāli.

Karaļa mirstīgās atliekas, pēc šī brīža informācijas, 2015. gadā tiks pārapbedītas Lesteras pilsētas katedrālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!