Foto: AFP/Scanpix

Salīdzinot dažādu kultūras iestāžu un pakalpojumu cenas Eiropā, nosauktas dārgākās un lētākās pilsētas kultūras cienītājiem. Par dārgāko galvaspilsētu kultūras baudīšanai šogad atzīta Londona, bet lētākā ir Varšava, raksta "The Guardian". Savukārt 'Daily Mail' apgalvo, ka pēdējo gadu kultūras pasākumu biļešu cenu kritums ārzemēs, britus mudina mākslu un mūziku braukt baudīt ārpus Lielbritānijas, kur tā ir visdārgākā Eiropā, visbiežāk uz Austrumeiropu.

Kultūras izmaksu apkopojumu izveidojis Post Office Travel Money, salīdzinot baleta izrāžu, operas, koncertu, kā arī katras pilsētas lielākajo muzeju un vēsturiskajos apskates objektu ieejas biļešu cenas.

Varšava, kur ieeja muzejā maksā vidēji 3,52 eiro un labākie klasiskās mūzikas koncerti – 23,88 eiro, atzīta par lētāko pilsētu, kur baudīt kultūru, bet tajā pašā laikā, piemēram, Vīnē, Amsterdamā, Barselonā un Parīzē līdzīgas izklaides maksā pat trīs reizes dārgāk.

Otrajā un trešajā vietā lētāko kultūras baudīšanas iespēju topā ierindotas Budapešta un Prāga

Savukārt Londona, kā arī Dublina piedāvā bezmaksas muzeju apmeklēšanu, Lielbritānijas galvaspilsēta kopumā vienalga kļuvusi par dārgāko kultūras pasākumu apmeklēšanas pilsētu, jo ieejas biļešu cenas baletā un operā ir ļoti augstas. Lai arī tās kopš 2009. gada kritušās par 20 procentiem, baleta apmeklējums izmaksā 113,65 eiro, bet operas biļete – 146,74 eiro, kas ir aptuveni divas reizes dārgāk nekā Vīnē, Maskavā vai Berlīnē.

Otrajā un trešajā vietā lētāko kultūras baudīšanas iespēju topā ierindotas Budapešta un Prāga.

Rīga un abas pārējās Baltijas valstu galvaspilsētas nav apskatītas šajā pētījumā.

Tomēr britu laikraksts "The Guardian" apgalvo, ka arvien vairāk ceļotāju no Apvienotās Karalistes meklējot iespējas pavadīt brīvdienas nevis pludmalē, bet baudot kultūras pasākumus, tādēļ gandrīz puse brīvdienu ceļojumu aģentu uzsver tieši šāda piedāvājuma iespējas, iekļaujot savos ceļojumu maršrutos muzejus, vēsturiskus objektus un kultūras pasākumus, nevis atpūtu pludmalē. Laikraksts arī uzsver, ka Austrumeiropa šajā ziņā ir ļoti vilinoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!