Foto: AP/Scanpix
Kubas galvaspilsētā Havanā nule atvērts retro stila bārs "Nazdarovie" ("Uz veselību"), kurā pupiņu vietā pasniegs boršču, mohito ruma vietā būs vodka, bet pasūtījums jāizdara krieviski, ziņo AP.

Ēdienkarte tomēr ir tulkota spāniski un dota attiecīgo vārdu izruna. Klientiem tiek piedāvāti pelmeņi, soļanka, ukraiņu "vareņiki", ko virtuvē ar rokām gatavo "babuškas", kas dzimušas PSRS, bet jau sen pārcēlušās uz Kubu - šobrīd salā dzīvo ap trim četriem tūkstošiem izceļotāju no bijušās PSRS, kas pārcēlušies uz Kubu vairāk kā pirms 20 gadiem.

Viens no dārgākajiem ēdieniem ir pankūkas ar melnajiem ikriem, ko īpašnieks un viņa ģimene parasti atved ar personisko bagāžu mazās kārbiņās. Visu pārējo ēdienu sastāvdaļas tiek izaudzētas uz vietas Kubā, izņemot rudzu miltus rupjmaizei.

Bārs nostaļģiski piemin aukstā kara laikus, kad PSRS un Kubu vienoja ciešas draudzības un ekonomiskās saites, kad tūkstošiem kubiešu devās uz Padomju Savienību kā diplomāti, mākslinieki un studenti. "Daudziem no viņiem tā bija pirmā reize, kad viņi pameta salu, un viņos valda nostalģija par šiem laikiem," saka "Nazdarovie" īpašnieks, 45 gadus vecais ukraiņu izcelsmes kanādietis Georgijs Binikovskis, kurš jau divas desmitgades dzīvo Kubā.

Vienīgais, kas bārā liecina par Kubu, ir skats no terases uz Havanas siluetu un tālumā esošo Floridu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!