Foto: AFP/Scanpix
Ibērijas pilsēta Kastulo turpina atklāt savus noslēpumus – nesen zinātnieki pilsētas drupās atklājuši vienu no senākajiem mūsu pestītāja Jēzus Kristus attēliem, kas datēts ar mūsu ēras IV gadsimtu.

Jēzus stikla platē attēlots divu vīriešu ielenkumā, un šie vīrieši, pēc pētnieku domām, ir apustuļi Pēteris un Pāvils. Viņus iekļauj palmas, kas kristīgajā ikonogrāfijā simbolizē nemirstību, dzīvi pēc nāves un paradīzi.

Taču, kā vēsta aģentūra BBC, visvairāk spāņu arheologus pārsteidzis fakts, cik ļoti šis Jēzus attēls atšķiras no gandrīz visiem citiem, kas tapuši vēlākā laikā, - proti, šim Jēzum ir īsi cirtoti mati un nav bārdas.

Kā uzsver aģentūra, attēls patiešām radikāli atšķiras no tradicionālā Jēzus attēlojuma mākslas darbos ar gariem kastaņbrūniem matiem un pašķidru bārdiņu.

Atklājums izdarīts projekta FORVM MMX ietvaros, un arheologi precizējuši, ka Jēzus attēlu atraduši kādas Kastulo pilsētas celtnes iekšienē, kas, pēc viņu domām, savulaik izmantota reliģiskiem mērķiem.

Kā norādīts arheologu atskaitē, zaļā stikla plate 22 centimetru diametrā bija atrasta ļoti labā stāvoklī, un ekspertiem jau izdevies to restaurēt par 81 procentu. Visticamāk, šī plate izmantota Eiharistijai.

Zinātnieki uzsver, ka šis atradums varētu kļūt par iemeslu, lai pārskatītu agrīnās kristietības hronoloģiju Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!