Foto: AP/Scanpix
Izgudroti jauna veida kristāli, kuri spēj absorbēt milzīgu daudzumu apkārt esošā skābekļa, raksta ziņu aģentūra RT.

Ar iepriekš neredzētu kristālisku vielu, kas spēj absorbēt un uzglabāt koncentrētu skābekli, nākuši klajā dāņu zinātnieki. Noteikts daudzums šīs vielas var absorbēt visu telpā esošo skābekli.

Var tikai iztēloties, ko nozīmētu atbrīvoties no lielajiem nirēju skābekļa baloniem vai to, kā tas izmainīs jebkuru citu jomu, kurā neiztikt bez skābekļa padeves. Jaunais izgudrojums, kuru kuru radījuši Dienviddānijas Universitātes speciālisti ar Sidnejas Universitāti, tieši to varētu atvieglot.

Pietiek ar dažiem mikroskopiskiem kristāla graudiņiem, lai absorbētu skābekļa daudzumu, kas vienlīdzīgs elpas vilcienam, bet desmit litru kristālu pietiek tam, lai absorbētu skābekli visā telpā.
"Laboratorijas apstākļos mēs varam burtiski novērot, kā kristāli absorbē skābekli sev visapkārt," stāsta pētījuma vadītāja, profesore Kristīna Makenzī. Kristāliskā viela maina krāsu, atkarībā no tā, vai skābeklis tiek piesaistīts vai atdots. Ar skābekli piesātinātie kristāli ir melni, bet kļūst rozā, kad skābeklis tiek atdots.

Bez skābekļa

Ar skābekli

Dažādi ķīmiski savienojumi atšķirīgi reaģē ar skābekli tiem apkārt – no vīna līdz ēdienam un dzīvajiem organismiem, mainīgi lielumi (spiediens, temperatūra u.c.) un to iedarbības laiks var radīt būtiskas izmaiņas. Taču, jaunizgudrotie kristāli nodrošina iespēju kontrolēt skābekli, neietekmējot to.

"Ļoti nozīmīgi ir tas, ka šīs vielas reakcija ar skābekli ir atgriezenisks process, – lai gan tas absorbē tā sauktajā selektīvajā ķīmiskās absorbcijas procesā. Šī viela gan piesaista, gan uzkrāj skābekli, to var izmantot skābekļa uzkrāšanai un pārvadāšanai – kā cietu mākslīgo hemoglobīnu," skaidro Makenzī.

"Vēl interesants ir fakts, ka šī viela ilgi nezaudē savu spēju absorbēt un atbrīvot skābekli. Tas atgādina vairākkārtēju sūkļa iemērkšanu ūdenī pamīšus ūdens izžmiegšanu," viņa piebilst.

Viss, kas nepieciešams, lai atbrīvotu skābekli, ir vielas karsēšana vai pakļaušana spiedienam. Tās ir tikai pašlaik zināmās, dabiskās metodes. Makenzī un viņas komandas biedri pašlaik cenšas atklāt vēl citus veidus.

"Mēs šobrīd cenšamies noskaidrot, vai arī gaismu iespējams izmantot, lai panāktu skābekļa atbrīvošanu," apgalvo Makenzī.

Pārsteidzoši varētu būt tas, cik dabisks ir skābekļa uzglabāšanas process. Galvenā kristālu sastāvdaļa ir kobalts, kam piemīt dabiska īpašība absorbēt vielas, turklāt tas nodrošina tieši tādu jaunās kristāliskās vielas molekulāro sastāvu, kāds tai ļauj absorbēt apkārtnes skābekli.

Tāpat pētniekus līdz šim uztrauca arī laika un ātruma problēmas: dažādos apstākļos šie lielumi ir atšķirīgi, tāpat arī izmantojot dažādas vielu variācijas. Šie faktori ir ļoti svarīgi tad, ja nepieciešama kontrolēta skābekļa padeve, kā tas ir gāzmasku un nirēju aprīkojuma gadījumā. Precīzi kombinējot un veidojot vielas, iespējams izvairīties no nevēlamas apkārtējās vides skābekļa absorbcijas.

"Šī ar skābekli piesātinātā viela, tāpat kā skābekļa baloni, satur tīru, spiedienam pakļautu skābekli, taču tajā var uzglabāt 3 reiz vairāk skābekļa nekā balonā.

Kristāliskā viela varētu noderēt cilvēkiem ar plaušu darbības traucējumiem, kuri pagaidām ir piesaistīti smagiem skābekļa baloniem. Arī nirēji kādu dienu, iespējams, varēs atstāt savus skābekļa balonus mājās un izmantot kristālus, kas filtrē apkārtnes skābekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!