Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākā daļa savām māmiņām katru gadu dāvina vienus un tos pašus ziedus – tāpēc, ka tie ir mammas mīļākie, tie piestāv māmiņai vai gluži vienkārši piestāv šiem svētkiem. Tomēr gadu gados atstātās liecības par Mātes dienu liecina, ka ar gadiem ļoti mainās dāvinātie ziedi, un to pierāda portāla goodhousekeeping.com apkopojums, no kura varam iedvesmoties Mātes dienas sveikšanā šogad.

Paparžaugi (1910. - 1920. gads)

Varbūt ar šīs dienas skatījumu varētu šķist nedaudz jocīgi Mātes dienā pasniegt paparžaugus, tomēr šajos gados tā bija ļoti populāra izvēle. Šīs izvēles kategorijā ietilpst dažādas istabas papardes puķu podos. Lai arī vairumam ierasts dāvināt grieztos ziedus, savulaik tieši šie meža sajūtu rosinošie augi podiņos bija iecienīta izvēle. Pavisam iespējams, ka tas tāpēc, ka papardes ir viegli kopt, tās nav kaprīzas un tās spēj pielāgoties jebkuriem apstākļiem.

Kallas (1920. - 1930. gads)

Pēc paparžaugu ēras sekoja kallu popularitāte. Arī šīs puķes ir viegli audzējamas, turklāt tās priecē ar skaistām dekoratīvām lapām un gracioziem ziediem. Šajā laikā populāri bija dāvāt ne tikai kallas griezto ziedu veidā, bet arī kā gumus audzēšanai puķu podos telpā vai dārzā.

Dālijas (1930. - 1940. gads)

Foto: DELFI

Savulaik dālijas tika sauktas par ģeorģīnēm, taču popularitāte pēc šiem ziediem sākusies visticamāk tāpēc, ka tām piemīt daudz sugas un tās ir plaši kultivētas visā pasaulē. Interesanti, ka dālijas mums asociēja ar atvasaru un agru rudeni, tomēr kādreiz šīs puķes tikušas dāvinātas tieši pavasara pilnbriedā, svinot Mātes dienu.

Delfīnijas (1940. - 1950. gads)

Ne velti šīs puķes izpelnījušās slavu dāvināšanai Mātes dienā, jo tās ir ļoti greznas, krāšņas un ziediem bagātīgas puķes. Pēc vizuālajām pazīmēm delfīnijas var atpazīt ar vertikālo ziedkātu, kas nereti izaudzis iespaidīgā garumā. Šīs krāšņas greznības dēļ, kad saliekot kopā kaut trīs ziedu kātus, izveidojas grezna kompozīcija, visticamāk delfīnijas arī izpelnījās popularitāti. Starp citu arī mūsdienās šīs puķes nav reta izvēle dārzu papildināšanā, jo pat ļoti vienkāršas lauku sētas tiek atdzīvinātas ar šīm krāšņuma puķēm.

Peonijas (1950.-1960.gads)

Foto: Shutterstock

Lai arī šķiet, ka peonijas nekad nespēs zaudēt savu aktualitāti, vispopulārākā izvēle Mātes dienas svētkiem tās bija tieši šajā gadu desmitā. Un ne velti – tās tik tiešām ļoti piestāv šiem mātišķajiem svētkiem ar bagātīgajiem ziediem, maigajām nokrāsām un trauslajām ziedlapām, kas savu krāšņumu ļauj apjūsmot vien neilgu laiku.

Margrietiņas (1960.-1970.gads)

Šīs sievišķīgās pļavu puķes savulaik bija ļoti populārs dāvinājums Mātes dienā. Tomēr savā vienkāršībā arī margrietiņas sastopamas dažādos izpildījumos – smalkākas, pilnīgākas, ar biežākām ziedlapām un smalkākām, ar lielākiem un mazākiem dzeltenajiem puteksnīšiem. Lai arī mūsdienās margrietiņas nav no tām puķēm, kas kā pirmās tiek izvēlētas Mātes dienas dāvanām, tomēr par šo skaisto vienkāršību tomēr der atcerēties.

Hiacintes (1970. - 1980. gads)

Foto: Shutterstock

Aromātiskāko ziedu izvēlē savu piekrišanu savulaik izpelnījušās hiacintes, kas tika dāvinātas gan podiņos, gan kā grieztie ziedi. Šī izvēle nudien bija pārliecinoša, jo ziedi salīdzinoši ilgi saglabājas, tie ir ļoti aromātiski un ziedlapiņas ļoti piestāv māmiņu dāvātajam mīļumam.

Rozes (1980. - 1990. gads)

Gluži vai neticami, ka tikai astoņdesmitajos gados rozes bijušas populāra izvēle Mātes dienas sveikšanā. Šķiet, šie ziedi vēl ilgi nezaudēs savu pieprasījumu jebkuros svētkos, taču tieši šajā laikā rozes bijušas visaktuālākās šajos svētkos. Karaliskas, graciozas, spilgtas un atmiņā paliekošas, gluži kā mūsu māmiņas.

Orhidejas (1990. – 2000. gads)

Vēl neparastāk par vēlo rožu aktualitāti ir orhideju pārsvars nākošajā gadu desmitā. Tomēr iedziļinoties orhideju izvēlē, šaubu vairs nav – tas ir brīnišķīgs augs, ko dāvināt, jo šie ziedi par sevi liks manīt vēl ilgi, ja vien tiks atbilstoši audzēti. Orhideju klāsts ir ļoti dažāds un, ja par tām pienācīgi rūpēsies, gluži kā to dara mūsu māmiņas, tās arī atrādīs sevi pilnā krāšņumā.

Tulpes (2000. – 2010. gads)

Interesanti, ka tulpes, kas ir maija mēneša aktuālākie ziedi, savu pieprasījumu ieguva tikai 2000. gadu sākumā. Interesanti, ka tulpes nosaukums cēlies no persiešu valodas vārda ''tolibon'', kas apzīmē turbānu – vienu no galvassegas veidiem. Šajā skaidrojumā var atrast arī līdzību ar māmiņām, arī viņas ir mūsu sargi, mūsu drošība un cilvēks, kam uzticēties. Varbūt šī zīmīgā simbolisma dēļ, bet varbūt tāpēc, ka tās vienkārši ir skaistas, tulpes joprojām ir aktuāla izvēle Mātes dienā.

Foto: Shutterstock

Bez tulpēm pēdējos gados arvien aktuālāk kļūst dāvināt dažādus augus podiņos, jo tie ilgāk ļauj māmiņām priecāties par saņemtajiem ziediem un ir iespēja arī parūpēties par tiem vairāk nekā grieztajiem ziediem. Šī izvēle ir aktuāla arī tāpēc, ka stādāmās puķes pēc tam atgādinās par saņemto dāvanu arī dārza dobēs, tāpēc arī rožu krūmi, rododendri, forsītijas, petūnijas, ģerānijas un citas puķes būs skaista izvēle šiem svētkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!