Kado ir 10300 hektārus liels ezers, kas atrodas uz robežas starp Teksasas un Luiziānas štatiem, ASV. Ezera un meža nosaukums radies no Amerikas pamatiedzīvotāju – indiāņu cilts kadoaniešu jeb kado nosaukuma, jo viņi apdzīvoja šo teritoriju līdz pat savai izraidīšanai no tās.

Zinātnieki uzskata, ka ezers izveidojies, kad lielu plūdu laikā baļķu krāvumi aizsprostojuši Redriveru jeb Sarkano upi. Cilvēki šajā teritorijā, kur ir ļoti bagāta un auglīga zeme, dzīvojuši vismaz 12 tūkstošus gadu. Viņi lielākoties nodarbojušies ar medībām, zvejniecību, kā arī audzējuši kukurūzu un citus ēdamus augus.

Kodo ir milzīgs pārpurvojies mežs, ar fantastiskām, nekur citur neatrodamām ainavām. Vidējais ezera dziļums ir 2,5 – 3 metri, bet dziļākajās vietās pat seši un vairāk metri. Dabas mīļotāji var izbaudīt staltās cipreses, Amerikas lotosus un ūdensrožu laukus, kā arī vērot ūdensputnus, ieraudzīt aligatorus, bruņurupučus, eksotiskas vardes un čūskas. Parkā mīt arī jenoti, ūdeles, nutrijas, bebri, vāveres, bruņneši un baltastes brieži.

Kado mežs ir pasaulē viena no lielākajām ciprešu audzēm. Īpatnējo ainavu veido simtiem gadu vecie koki, kas daudzviet aug tieši ūdenī. Patiesībā, koki, to zari un saknes veido tādu kā dabīgu labirintu, ko var izbraukāt ar laivām vai upes kuģīšiem. Šī vieta redzama arī daudzās Holivudas filmās.

Kado ezers ietilpst nacionālā parka teritorijā. Tajā var vērot ļoti daudz putnu sugu, kā arī tas ir mājvieta bagātīgam zivju klāstam – 71 viena zivju suga. Šo iemeslu dēļ ezers ir iecienīta apskates un aktīvās atpūtas vieta, un tā apkaimē iespējams gan makšķerēt, gan doties pārgājienos un izbraucienos ar dažādu veidu laivām. Kanoe laivas parka galvenajā mītnē var iznomāt visa gada garumā.

Parka informācijas centrā var uzzināt par krāsaino parka vēsturi, piemēram, indiāņiem, kas šajā vietā mituši kādreiz, romantisko laiku, kad šajā apkaimē labākais pārvietošanās veids bija upes tvaikonīši, pērļu zvejas ēru un norietu, Lielo depresiju un parka attīstību pēc II pasaules kara. Iespējams piedalīties arī dažādās izglītības programmās gan bērniem, gan pieaugušajiem, kā arī speciālās tematiskajās ekskursijās.

Ezera tuvumā ir arī vairāki slaveni rančo, kas piederējuši un pieder bagātām un slavenām amerikāņu ģimenēm. Tiek piedāvāta arī ekskursija, kurā tos var apmeklēt.

Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja parkā ir bez maksas, savukārt visiem, kas vecāki par 12 gadiem, jāmaksā četri dolāri.

Vairāk informācijas: tpwd.texas.gov

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!