Foto: Publicitātes foto

"Baznīcu nakts" norisināsies piektdien, 5. jūnijā, un vienos 145 kristīgās baznīcas no visiem Latvijas novadiem. Pasākums tiek organizēts jau otro gadu un pirmo reizi tas notiks arī ārpus Rīgas. Programma veidota ar mērķi cilvēkus iepazīstināt ar kristīgo konfesiju, kā arī ar baznīcu garīgo un kultūras mantojumu. Baznīcās tiks rīkoti koncerti, pasākumi bērniem, ekskursijas. Plašāku ieskatu pasākuma programma par visām baznīcām var skatīt mājaslapā baznicunakts.lv.

"Short Riga” īsfilmu programma Domā

Foto: Publicitātes foto

Pasākuma "Baznīcu nakts" ietvaros Rīgas Doma dārzā apmeklētājiem tiks piedāvāta īsfilmu programma "Short Rīga". Programmā būs skatāmas īsfilmas par tādām tēmām kā ticība, cerība, mīlestība, kā arī pašu dzīve. Rīgas Doma dārzā visi ieinteresētie aicināti pulcēties ap plkst. 21.15. 

Kā pasākuma kuratore Anna Veilande vēsta: "Filmu mērķis nav kritizēt cilvēku reliģisko izvēli vai mācīt cilvēkus, kā labāk dzīvot. Tās vienkārši būs kā mākslas baudījums un katra paša pārdomu brīdis."


Sv. Marijas Magdalēnas baznīca

Pasākums tiks atklāts Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā plkst. 17.50 ar baznīcas zvanu skaņām. Vakara atklāšanā uzrunas teiks bīskapi un organizatori, bet svētku koncertā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālais ansamblis "LUAR".

Sv. Marijas Magdalēnas baznīca ir celta ap 1260. gadu un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Klīst leģenda, ka tā celta par godu pirmajai kristītajai pagānei, kas ir bijusi godājamu līvu ģimenes meitene. Baznīca ir ievērojama ar to, ka gandrīz visi dievkalpojumi tajā notiek latgaliešu valodā, izņemot divas svētdienās Svētās mises.

Adrese: Vecrīga, Klostera iela 2

Rīgas Sv. Pētera baznīca

"Baznīcu nakts" pasākuma ietvaros Rīgas Sv. Pētera baznīcā piektdien, 5. jūnijā, plkst. 18.00 notiks garīgās mūzikas koncerts un kopīga Terēzes lūgšana. Koncertā uzstāsies jauktie kori "Meldera", "Salve", sieviešu kori "Līga", "Cantus" un ansamblis "Vocalica". Pēc koncerta, plkst. 21.20 būs iespēja klausīties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Vokālās nodaļas studentu dziedājumus un Rīgas Sv. Pētera evaņģēliski luteriskās draudzes pārstāvju Svēto Rakstu lasījumus. Savukārt plkst. 23.00 būs Tezē lūgšana un dziesmas.

Rīgas Sv. Pētera baznīca ir augstākā baznīca Rīgā. Tā ir ievērojams gotikas stila 13. gadsimta valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. No 1991. gada baznīca ir Latvijas Evaņģēliski luteriskā Baznīcas Rīgas Sv. Pētera draudzes luterāņu dievnams. Baznīcas torņa galā gozējas gailis, kas uzstādīts uz lodes. Iespējams, ka šai lodei sākumā bijusi tikai dekoratīva loma, taču vēlāk tā kļuvusi par piemiņas rakstu glabātuvi. Lodē ievietoti ruļļi ar ziņām par celtnes vēsturei un celtniekiem.

Adrese: Vecrīga, Skārņu iela 19


Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskā baznīca

Foto: LETA

Plaša un daudzveidīga pasākuma "Baznīcu nakts" programma gaidāma Svētās Ģertrūdes dievnamā. Gaidāmi gan muzikāli priekšnesumi, gan lekcijas un ekskursijas, aktivitātes jauniešiem un pat mācītāja mests sportisks izaicinājums. Apmeklētāji aicināti uzkavēties dievnamā līdz pat pusnaktij, kad gaidāma pasākuma kulminācija – aktrises Rēzijas Kalniņas un koklētājas Laimas Jansones uzstāšanās. Notiks arī dzejas lasījumi kokles pavadījumā.

Baznīcas ēka iesvētīta 1869. gadā, bet tās vārds pirmo reizi minēts 15. gadsimtā. Vizuāli ēka izceļas un piesaista ar daudzajiem dekoratīvajiem tornīšiem, tā tiek pat uzskatīta par eklektikas paraugu, papildināta ar neogotiskām formām – karnīzēm, oriģināliem roņa dekoriem, potāliem. Svētās Ģertrūdes baznīca ir viena no retajām vēsturiskajām baznīcām, kas celta ārpus Vecrīgas, savulaik baznīca atradusies ārpus Rīgas pilsētas mūra, priekšpilsētā.

Adrese: Rīga, Ģertrūdes iela 8

Valmieras Sv. Sīmaņa baznīca

Foto: DELFI

Arī Sv. Sīmaņa baznīcā "Baznīcu nakts" tiks ieskandināta jau plkst. 17.55 ar baznīcas zvanu skaņām. Vēlāk sekos mācītāja uzruna, ērģeļmūzika, Tezē lūgšanas, draudzes kora uzstāšanās un plkst. 21.30 nepiespiestā gaisotnē būs sarunu laiks "Nāc uz tēju ar mācītāju", kad būs iespēja mācītājam uzdot sev interesējošus jautājumus. Pasākuma izskaņā plkst. 23.00 būs dievkalpojums.

Baznīca stāvajā Gaujas krastā sākt celts 1283. gadā, un līdz ar to tā izpelnījusies godu būt vienai no vecākajām baznīcām Latvijā. Arī dievnamā esošās ērģeles izpelnījušās ievērību kā vienas no labākajām mūsu valstīm. Šobrīd baznīca kalpo kā Valmieras pilsētas un Vidzemes reģiona simbols, un tās luterāņu draudze ir viena no lielākajām luterāņu draudzēm Latvijā.
Adrese: Valmiera, Bruņinieku iela 2

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle

"Baznīcu nakts" Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē sāksies īsi pirms plkst. 18.00 ar baznīcas zvanu skaņām, tam sekos ekumēnisks svētbrīdis, pēc kura norisināsies radošas aktivitātes. Plkst. 20.00 un plkst. 23.00 notiks koncerts "Garīgā mūzika alternatīvās skaņu kaskādēs". Baznīcas apmeklētajiem būs arī lieliska iespēja uzkāpt baznīcas tornī un vērot Liepājas pilsētas skaisto panorāmu. Iespēja būs arī apskatīt ekspozīciju "Vēstures liecības Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē", kurā izstādītas dažādas grāmatas un nozīmīgi priekšmeti.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle ir luterāņu baznīca un uzskatīta par greznāko celtni visā Liepājas pilsētā. Katedrāles pirmais pamatakmens likts 1742. gadā, bet tā iesvētīta 1758. gadā. Greznās celtnes iekšējā un ārējā arhitektūra veidota vēlīnā baroka stilā ar klasicisma iezīmēm. Dievnama iekšpusē atrodas ievērojams 13 metrus augsts altāris, bet katedrāles otrajā stāvā – Kurzemes hercogu loža.

Adrese: Liepāja, Lielā iela 9

Apes baznīcā

Foto: DELFI

Apes pilsēta un Apes pagasts - atrodas Latvijas ziemeļaustrumu malā pie Igaunijas robežas. Tā ir viena no mazākajām pilsētām Latvijā, kur dzīvo apmēram divi tūkstoši iedzīvotāju, tomēr tajā ir viena no jaunākajām un mazākajām baznīcām, kas iesvētīta vien pērn. Šogad arī Apes Svētā Mateja evaņģēliski luteriskā baznīcā norisināsies Baznīcu nakts pasākumi.

Plkst. 18.00 pasākumu atklās evaņģelists Ulda Priedes uzruna, kam sekos koncerts un dziedājumi. Bet pēc plkst. 22.00 paredzēts brīdis klusumam un lūgšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!