Foto: Shutterstock

Roraima ir augstākais no tepui jeb galda kalniem Pakaraimas kalnu ķēdē – tas ir 2800 metrus augsts un savu aso un taisno malu dēļ tiešām atgādina milzu galdu. Romaima kalns atrodas uz triju valstu (Gajānas, Venecuēlas un Brazīlijas) robežas. Tie, kas tur pabijuši, atzīst, ka tā "mugura" ir gluži kā cita pasaule ar Mēness virsmai līdzīgu ainavu un unikālu augu valsti.

Tiek uzskatīts, ka tas varētu būt viens no pasaules vecākajiem ģeoloģiskajiem veidojumiem - kādreiz eksistējušā Gondvānas kontinenta paliekas.

Roraima kalns ir vispieejamākais no visiem masīva kalniem, lai tajā nokļūtu, ir jādodas piecas dienas ilgā ceļojumā un tā ir viena no visgrūtāk iekarojamajām vietām pasaulē, kur reti, kurš spēris kāju. Tomēr mūsdienās ceļotāju un piedzīvojumu meklētāju interese par to aizvien palielinās.

Pirmo reizi šis kalns aprakstīts 1596. gadā, kad to savās piezīmēs minējis angļu atklājējs sers Valters Rali. Interesanti, ka šie kalni iedvesmojuši arī slavenā rakstnieka Artura Konana Doila darbu "Zudusī pasaule", kas publicēta 1912. gadā. Tāpat Roraima kalns iedvesmojis populāro multfilmu "Augšup".

Daudz kur šis kalns ar savām taisni nošķeltajām malām tiek saukts arī par pasaules malu Dienvidamerikā, jo īpaši, kad apkārt "saķērušies" mākoņi un, šķiet, ka tālumā nekā nav. Pa tā sienām tek arī vieni no pasaules augstākajiem ūdenskritumiem, tostarp arī Anhela ūdenskritums jeb Eņģeļa ūdenskritums, kas tiek uzskatīts par augstāko uz Zemes.

Kā jau minēts, šo kalnu bieži klāj arī mākoņu sega - dramatiskie skati iedvesmojuši arī dažādus mītus un leģendas. Viena no indiāņu leģendām vēsta, ka šis kalns ir kādreiz brīnumainu augļu pilna milzu koka celms. No šiem augļiem varējuši pamieloties visas pasaules iedzīvotāji. Šī tiek uzskatīta arī par diezgan spokainu vietu, jo tur bieži plosās vētras un zibeņi, tādēļ nav gandrīz neviena koka, kas nebūtu zibens sasperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!