Foto: DELFI
Gribot negribot vasaras saulgrieži ir veiksmīgi aizvadīti un nu katrs pats varam vien gremdēties atmiņās, un priecāties par atmiņām, taču neiztikt arī bez tradicionāliem mājas darbiem pēcsvētku dienās, sākot no svētku dekorācijām, beidzot ar sapīto vainagu izmantošanu.

Pēcsvētku dienās noteikti jāaplūko ugunskura vieta, tā jāsakopj, bet pāri palikušās ogles jāpaņem par piemiņu, ko var izmantot arī ārstnieciskiem nolūkiem. Mēdz teikt, ka tieši Jāņu ugunskurā iegūtās ogles ir enerģētiski visspēcīgākās, tāpēc tās vislabāk līdzēs ārstnieciskos nolūkos. Ne velti mēdz teikt, ka jāņuguns pelnos Dievs izkaisījis naudu, tātad atstātie pelni un ogles tik tiešām ir zelta vērtas.

Sapītos vainagus noteikti nedrīkst izmest, un, ja vien tie nav mesti ozola zaros un turpat arī palikuši, tos var mājās izkarināt žāvēties līdz pat nākamajiem vasaras saulgriežiem, kad tiks atkal rotāts ugunskurs, vai arī līdz ziemas saulgriežiem, kad vainags jāsadedzina kopā ar bluķi. Tā kā vainagā ir iepīta virkne vērtīgo un dziedinošo augu, tad ir vērts to izmantot arī uzlējuma veidošanā, kas lieti noderēs dziedniecībā, bet Lieldienās olu krāsošanai.

Tiem, kam svinību vieta vai māja dekorēta ar meiju zariem, tie jāizmanto pirts slotu veidošanā. Atdali lielākos zarus un sasien zarus vienādā garumā, lai pirts slotiņas ir ērti izmantojamas pirts rituālos. Ja nav pirts, kur tās izmantot, meijas var izklāt šķūņos, klētīs, pieliekamajos uz grīdas, lai pasargātu ražu no pelēm, bet rudenī tos var saspraust ap labības laukiem, tad putni neizēdīs graudus.

Tad, kad dekorācijas un svinību vieta ir sakoptas, jāķeras klāt pie telpu spodrināšanas, izslaukot grīdas un satīrot visu no atstātajām zāles paliekām. Pārbaudi, vai ēdiens nav sabojājies, ledusskapis ir tīrs, trauki nomazgāti un istabās ir kārtība. Mājās noteikti nav vēlams ilgstoši uzglabāt tukšās stikla pudeles, tāpēc noteikti aizved tās uz kādu taras nodošanu vai stikla konteineru.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Trejdeviņi padomi Jāņu svinēšanai'' (Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!