Foto: Vida Press

Viena māja virs otras, kopā tūkstošiem sarkanu jumtu pilnībā nosedz nogāzi, kas atrodas 4000 metru virs jūras līmeņa. Šīs baļķu mājiņas ir mājvieta tūkstošiem budistu mūku un mūķeņu. Fotogrāfs Viljams Ju devās uz šo budistu institūtu Ķīnā, lai iemūžinātu mūku ikdienas dzīvi, vēsta portāls vidapress.com.

Fotogrāfs kopā ar mūkiem šajā iespaidīgajā vietā pavadīja vairākas dienas un piedzīvoto saglabāja fotogrāfijās. Viņš atzina, ka nokļūšana tur prasīja lielas pūles, bet tomēr, kā pats atzina, tas bija tā vērts. 

Viljams apmetās Seda Larong Wuming budistu institūtā, kas atrodas Larungas ielejā, Ķīnā. Institūts ir dibināts 1980. gadā un ir lielākais Tibetas budisma pētījumu centrs pasaulē. To par mājvietu uzskata 40 tūkstoši cilvēku.

Viljams Ju, tur dzīvojot, novērojis dažādus rituālus, ko vietējie tur veic, piemēram, vienmēr pirms ieiešanas ēkā viņi novelk apavus. Viņš norādīja, ka ieiet ar apaviem telpā tiek uzskatīts par nehigiēnisku paradumu. Nenovelkot apavus, zāle ātri vien kļūstot netīra un tas var sabojāt budistu grīdas segumu. Budistiem patīkot, ka lietas var kalpot ilgāku laiku, nevis, ja tās bieži ir jānomaina. 

Apavu novilkšana pieder pie viņu etiķetes un lai arī mūki ir ļoti laipni, viņi vēlas, lai visi to ievērotu.  

Visi mūki un mūķenes ikdienā nēsā tradicionālos budistu klostera halātus. Viņi šos halātus izmanto ne vien kā apģērbu, bet tas ir tik universāls, ka to lieto arī kā segu. Tērpu kopt esot viegli un iespējams, ka tas ir viens no modē paliekošākajiem tērpiem – tādu miljoniem cilvēku nēsā jau 2 500 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!