Foto: DELFI
Visas nedēļas garumā Rīga tiek pieskandināta par godu Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem, kuru ietvaros norisinās ne tika dažādi koncerti, bet arī svētku tirdziņš Vērmanes dārzā, kur koncertu pavadībā var novērtēt dažādus amatnieku darinājumus, piedalīties radošajās darbnīcās un našķoties ar dažādiem labumiem.

Arī portāls ''Māja&Dārzs'' nelaida garām iespēju un devās lūkot, ko svētku ietvaros var atrast burtiski burvīgajā burziņā Vērmanes dārzā, kā tas tiek dēvēts. Svētku ietvaros organizētais burziņš patīkami pārsteidz teju katru Vērmanes dārza viesi, gan tos, kas apzināti gājuši izbaudīt tur notiekošo, gan nejaušos garāmgājējus. Šeit netrūkst nedz iedvesmojošu cilvēku, nedz oriģinālu amatnieku meistardarbi un svētkiem atbilstošas noskaņas.

Tā kā Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki nenoliedzami ietver etnogrāfiskus motīvus, tas itin veiksmīgi tiek atspoguļots arī burziņa piedāvājumā, kur tiek tirgoti ne tikai ierastie grozi, trauki, latvju rakstu un motīvu rotaslietas, bet arī dažādi mūsdienīgāki darinājumi, piemēram, lina apģērbi, galdauti, koka rīki, ādas siksnas, priekšauti, trauki, stikla dizaina priekšmeti, dabīgās sveces un citas skaistumlietas, kas izmantojamas ne tikai svētku laikā. 

Tiem, kas ilgojas pēc pacilātības un vienotības, vērts iepazīties ar šeit sastopamajiem tautisko motīvu apģērbiem - kleitām, svārkiem, krekliem un aksesuāriem, kas šajā burziņā pavisam noteikti nepaliek nepamanīti, jo līdzās notiekošie koncerti un paraugdemonstrējumi tā vien vilina arī pašiem ietērpties garos svārkos, lina kleitā vai pat īstā tautas tērpā un uzlikt galvā vainagu. Šis tirdziņš noteikti ir arī īstā vieta, kur saņemt kontaktus vai informāciju par tautas tērpu iegādi un to šūšanu, kā arī tautisku apavu vai pastalu iegādi, turklāt ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. 

Padomāts arī par izsalkušajiem burziņa apmeklētājiem, jo bez vasaras garduma saldējuma šeit pieejami arī dažādi zemnieku gatavoti kūpinājumi, žāvējumi, mājās ceptas piparkūkas, no vietējiem augļiem un ogām gatavotas sukādes, dažādi kārumi un sātīgāki produkti, ar ko remdēt izsalkumu turpat vai mājās. Ne velti kāds burziņa apmeklētējs šeit notiekošo raksturoja kā miniatūro Brīvdabas muzeja gadatirgu, jo šeit patiesi var atrast un pamielot acis vai vēderu ikviens interesents.

Burtiski burvīgais burziņš Vērmanes dārzā norisinās no 7. līdz 12. jūlijam plkst. 10:00 – 17:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!