Foto: DELFI
Svētki šajā nedēļā nebeidz rimties un papildus Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku radītajai atmosfērai, LU Botāniskajā dārzā no 9. līdz 12. jūlijam notiks skaistākie vasaras svētki – ''Rīgas Puķu Balle 2015''. Par to, kā noris gatavošanās svētkiem un kas gaidāms pasākuma programmā, portālam ''Māja&Dārzs'' vēsta LU Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska.

Botāniskā dārza organizētā ''Puķu balle'' ir dauzu gaidīts pasākums ne tikai tiem, kurus interesē dārzkopība, bet arī dabas baudītājus, jo tieši šeit ikvienam ir iespēja sakoptā un skaistā vidē izbaudīt vasaru, ziedošo dabu un krāšņumu, kas aplūkojams starp pilsētas kņadu.

Tomēr, lai varētu priecāties par labi padarīto darbu, pirms pašiem svētkiem noris rūpīga gatavošanas, kas patiesībā jau tiek sākta pavasarī, kad tiek papildinātas dobes ar jauniem stādiem, lai katrs gads būtu īpašs un arī tiem, kas jau reiz bijuši, arī nākamajā reizē būtu interesanti. Kā stāsta Botāniskā dārza direktore, tad jau divas dienas pirms ''Puķu balles'' atklāšanas, dārzā jau sparīgi rosās floristes, veidojot pamatus ziedu kompozīcijām un vides objektiem, iznesot krāšņos augus no siltumnīcām, izkārtojot vasaras nokarenās puķes un pamazām veidojot krāsu un smaržu buķeti. Vaicājot, kā gan ziedu kompozīcijas spēj saglabāties tik ilgi, ja divas dienas pirms pasākuma jau tās tiek veidotas, tad tiekam informēti, ka grieztie ziedi tiek izkārtoti pēdējā brīdī, taču kompozīciju pamati jau tiek veidoti ātrāk, lai visu varētu paspēt noformēt savlaicīgi.

Botāniskā dārza pārstāve stāsta, ka jau otrdienas pēcpusdienā uz Botānisko dārzu atvesti pirmie eksponāti – truši, kas savlaicīgi jāpieradina pie apstākļiem un zāliena, tāpēc varētu teikt, ka pirmie svētku dalībnieki jau ieņēmuši savu vietu.

Pat tiem, kas jau reiz baudījuši ''Puķu balli'', noteikti būs interesanti arī šogad, jo vienmēr tiek domāts par oriģinalitāti, tāpēc šoreiz Palmu mājā varēs baudīt Mārtiņa Roķa instalācijas ar tropiskiem trokšņiem, tāpat neizpaliek arī orhideju izstāde, liliju, rožu un citu vasaras puķu klātbūtne. Ar pašiem savu Japānas dārzu Botāniskais dārzs vēl nevar lepoties, taču šo svētku ietvaros varēs izbaudīt kaut daļu no tā, jo ar Japānas vēstniecības atbalstu tiks prezentēta Bonsai kociņu izstāde un meistarklases ar pieredzējušiem veidošanas speciālistiem gan no Latvijas, gan Polijas un Lietuvas.

Puķu Balli kuplinās arī XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku koncerti. Vakara koncertā 10. jūlijā uzstāsies folkloras un seno cīņu kopa "Vilkači", bet 11. jūlija pēcpusdienā – "Ineses Galantes jaunie talanti". Būs skatāma arī gleznotāju Anitras Bērziņas un Karinē Paronjanc izstāde "Flora Magica", kā arī bērnu un Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas audzēkņu darbi.

Gan mazajiem, gan pieaugušajiem Puķu Balles apmeklētājiem būs iespēja radoši izpausties dažādās darbnīcās, kā arī kopā ar Pasaules Dabas Fonda, Rīgas Dabaszinību skolas, Latvijas Valsts Mežu un citu dabai draudzīgu institūciju pārstāvjiem uzzināt daudz ko jaunu.

Par to, ko varēs apskatīt, iepazīt un izbaudīt ''Rīgas Puķu ballā 2015'', portāls ''Māja&Dārzs'' informēs jau 9. jūlijā, kad tiks atklāti svētki un sagaidīti pirmie apmeklētāji.

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Svētki ''Rīgas Puķu Balle 2015'' atvērti apmeklētājiem no 9. līdz 12. jūlijam no plkst. 9 līdz 19, ieejas maksa: pieaugušajiem – 3 eiro, pensionāriem un studentiem – 2 eiro, skolēniem - 1 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1 skolas vecuma bērns) – 6,50 eiro.

Plašāka informācija Botanika.lu.lv.

Mirkļi no Rīgas Puķu balles 2014. gadā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!