Foto: F64
Šajā nedēļas nogalē Zinātnieku naktī būs iespēja iepazīties ar gaismu un izzināt tās noslēpumus, iepirkt ziemas krājumus Miķeļdienas gadatirdziņā, pirms aukstuma iestāšanās pēdējo reizi izskrieties pa samtainajām smiltīm "Jūrmalas skriešanas svētkos" un pārbaudīt, cik labi orientējies dažādās Latvijas pilsētās.

Zinātnieku nakts gaismas noslēpumi

Foto: stock.xchng

Piektdien, 25. septembrī, visus zinātkāros priecēs Zinātnieku nakts. Šogad tā veltīta ANO Starptautiskajam gaismas un gaismas tehnoloģiju gadam, aicinot iepazīt aizraujošo zinātnes pasauli – tikties ar zinātniekiem, doties uz zinātnes centriem un augstskolām, kur sagatavo nākamos zinātniekus, kā arī piedalīties zinātniskās prezentācijās, interaktīvās nodarbībās un citās interesantās aktivitātēs.

Paredzētas zinātniskas darbnīcas "Kā redz robots", "Spīdošais flaberis" jaunāko klašu audzēkņiem, bet gaismas elektronikas darbnīcas un Rīgas Tehniskās universitātes laboratorijas apmeklējumi - vecākajiem bērniem.

Īpaša programma – darbnīca "Dzīvīgās gaismiņas" iecerēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā, bet visas dienas garumā būs iespēja apmeklēt grāmatu izstādi "Gaisma dabā, zinātnē un mūsu ikdienā".

Foto: Shutterstock

"Latvenergo" Enerģētikas muzejs aicinās piedalīties izglītojošās nodarbības "Kā tapa Latvenergo hidroelektrostacijas" , kā arī vērot "Fizmix" eksperimentus un piedalīties radošajā darbnīcā "Radi pats savu gaismu".

NABAKLAB norisināsies spraigas un radošas jauno zinātnieku un pētnieku cīņas. Ikviens ir aicināts neformālā gaisotnē iepazīt Latvijas Universitātes (LU) jauno zinātnieku pētījumus un atklāt sev zinātnes burvību. No plkst. 18.00 klubā notiks multimediālas gaismas cīņas un jauno pētnieku sacensību „Zinātnieku cīņas klubs” fināls.
Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) Zinātnieku naktī piedāvās izglītojošas lekcijas un praktiskās darbnīcas, kur iepazīstinās ar zināmo nezināmo gaismu. Programmā paredzētās aktivitātes notiks RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē un RTU Cēsu filiālē, kā arī pie sadarbības partneriem - Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, kur piedāvās krāšņu vakara programmu visiem interesentiem, tostarp lekciju "Gaisma 21. gadsimtā" un gaismas mākslas akciju "Staro oranžērija".

No pulksten 18.00 līdz 22.00 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāji un studenti aicina piedalīties Zinātnieku nakts pasākumos gan RSU centrālajā ēkā Dzirciema ielā 16, gan apmeklētājiem atkal verot Anatomikumu Kronvalda bulvārī 9. Medicīnas studiju speciālisti piedāvās aplūkot dažādas norises cilvēka ķermenī caur gaismas prizmu, piemēram, pārbaudīt redzi un iepazīt acs struktūru, kā arī aplūkot tumsā spīdošas baktērijas. Savukārt sociālo zinātņu pārstāvji iepazīstinās apmeklētājus ar gaismas lomu multimediju tapšanā, piemēram, kā labāk fotografēt gaismu.

Zinātnieku nakts pasākumi notiks ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās:

  • Cēsīs
  • Daugavpilī
  • Jelgavā
  • Liepājā
  • Rēzeknē
  • Salaspilī
  • Valmierā
  • Ventspilī

Vairāk informācijas par Zinātnieku nakts programmām visās pilsētās meklē šeit.

Miķeļdienas gadatirgus Doma laukumā

Foto: Publicitātes foto

Rīgā ražas svētkus tradicionāli atzīmē ar Miķeļdienas gadatirgu Doma laukumā, kas šogad notiks sestdien, 26. septembrī, no pulksten 9 līdz 17.

Tirgus apmeklētāji varēs iegādāties rudens veltes, amatnieku meistardarbus un vienlaicīgi baudīt arī kultūras programmu ar deju kolektīvu, folkloras kopas, pūtēju orķestru, koklētāju ansambļa, kapelas kora un muzikālas grupas priekšnesumiem. Miķeļdienas pasākumi gaidāmi arī galvaspilsētas kultūras centros, 26. septembrī Imantā, bet 27. septembrī Iļģuciemā un Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" filiālē, Laimdotas ielā 42.

Miķeļdienas gadatirgus Rīgā notiks:

  • Doma laukumā;
  • Herdera laukumā;
  • Jēkaba laukumā;
  • Pils ielā;
  • Tirgoņu ielā;
  • Jaunielā.

Visos tirdziņos varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumus, kā arī nopirkt rudens ražas veltes - gaļu, zivis, medu, maizi, veselības un ārstnieciskās kosmētikas izstrādājumus, pirts lietas un grāmatas, ko piedāvās ap 250 tirgotāju.

Tirgus kultūras programmu vadīs Valters Krauze. Līdz ar iepirkšanos apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt arī grupas "Dakota" un kapelas "Hāgenskalna muzikanti" uzstāšanos.

Sestdien Rīgas Centrālā bibliotēka (RCB) piedāvās grāmatu maiņas punktu, kas darbosies Miķeļdienas gadatirgū Doma laukumā. Tāpat kā katru reizi RCB dos maiņas sākumkapitālu – ap 400 grāmatas latviešu valodā un citās valodās – gan daiļliteratūru, gan nozaru literatūru, gan grāmatas bērniem.

Veselības maršruta atklāšana Varakļānos un Cēsīs

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 26. septembrī, pulksten 10 Varakļānos (pils parka teritorijā), bet svētdien, 27. septembrī, pulksten 11 Cēsīs (laukumā pie Sociālā dienesta) notiks veselības maršruta atklāšana.

Līdz šim izveidoti jau trīs veselības maršruti – Ogrē, Jūrmalā un Tukumā, kurus aktīvi izmanto gan tikko staigāt sākuši bērni, gan cilvēki cienījamā vecumā.

Vidēji divus kilometrus garajos maršrutos izvietoti informatīvi plakāti ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām. Tos izstrādājusi fizioterapeite Anna Sproģe.

Vairāk par veselības maršrutu Tukumā, Ogrē un Jūrmalā.

Starptautiskās tūrisma dienas pasākumi dažādās pilsētās

Foto: Publicitātes attēli

27. septembrī pasaulē atzīmē Tūrisma dienu, kuras šī gada moto ir "Viens miljards tūristu, ir viens miljards iespēju!". Iespēja aktīvi pavadīt nedēļas nogali četrās pilsētās, kur ar karti, fotoaparātu un sagatavotiem uzdevumiem rokā, būs iespējams iepazīt skaistākās vietas, parkus un kultūras objektus no jauna.

Vairāk par to, ko tūrisma dienā piedāvā Gulbene, Ķekava, Jelgava un Liepāja lasi šajā rakstā.

Svētdien - tūrisma diena. Ko apskatīt un izmēģināt piedāvā Latvijas pilsētas?

Lasīt vairāk

Jūrmalas skriešanas svētki Majoros

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 27.septembrī, Majoru pludmalē pulcēsies tūkstošiem sportistu, aktīvās atpūtas un labsajūtas cienītāju no visas Latvijas, lai kopā svinētu Jūrmalas skriešanas svētkus.

Visas dienas garumā, jau no pulksten 11, papildu skriešanas un nūjošanas sacensībām, apmeklētājus gaidīs virkne izklaidējošu un sportisku pasākumu:

  • stafetes;
  • radošas meistarklases;
  • jautras aktivitātes;
  • krāšņi priekšnesumi;
  • koncerts ar Latvijā pazīstamu mūziķu dalību.

Jau no pulksten 9 ikviens ir aicināts pulcēties Majoru pludmalē pie "Baltic Beach Hotel", kur notiks dalībnieku reģistrācija un numuru izsniegšana skriešanas un nūjošanas distancēm. Visām distancēm numurus ir iespējams izņemt arī iepriekš, 26.septembrī no pulksten 12 līdz 17 K. Ulmaņa gatvē 88A, Rīgā.

Foto: Publicitātes foto

Gan tiem, kas jau savu skrējienu veikuši, gan citiem klātesošajiem būs iespēja piedalīties neskaitāmās organizatoru sarūpētās izklaidēs – izmērīt hokeja sitiena spēku, pārbaudīt sodu sitienu precizitāti un savas līdzsvara spējas, uzspēlēt galda futbolu vai daudziem vēl neatklāto UFO golfu. Jogas cienītāji aicināti izbaudīt brīvdienu un piebiedroties bezmaksas nodarbībām jūras krastā profesionālo Urban Yoga instruktoru pavadībā. Bet paši jaunākie pasākuma apmeklētāji varēs satikt mazos nejaucēnus, apgāzt piktos putnus un piedalīties citās aizraujošās aktivitātēs.

Noslēpumainais Lēdurgas dendroparks Krimuldā


Foto: Krista Dzidzēviča

Ja vēlaties atvasaras vēsmās baudīt pie dabas krūts, ieelpojot rudens svaigo gaisu un apbrīnojot krāšņās krāsas, jābrauc uz Lēdurgas dendroparku, kur apskatāmas gandrīz tūkstotis dažādu koku, krūmu un ziedu šķirnes, kas arī rudenī priecē ar izplaukušiem pumpuriem, sārtām ogām un neredzētām šķirņu īpatnībām.

Par to, kas redzams noslēpumainajā denodroparkā un kādēļ tas noteikti jāapmeklē katram latvietim, lasi šajā rakstā.

Aizmirstais paradīzes dārzs jeb Lēdurgas dendroparka apslēptie brīnumi

Foto: Krista Dzidzēviča
Visu nedēļu strādāts un nosēdēts pie datora, brīvdienās kājas pašas ved no pelēkās pilsētas pie dabas krūts. Kad viltīgais rudens uzdāvina saulainu dienu, jāver vaļā karte un kaut uz labu laimi jāatrod galamērķis. Mūsu pirksts šoreiz attapās Krimuldas novada, Lēdurgā, kur ikvienam iespējams apskatīt aizmirsto dendroparku, kurš atšķirībā no citiem, ik dienas iekoptiem un apcirptiem dārziņiem, aizmirstībā turpinot augt, izveidojis pats savu gleznaino ainavu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!