Foto: Arhīva foto

Visu iespēju zemes Amerikas spilgtākā pilsēta Ņujorka 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs uzņēma laimes meklētāju pūļus gan no Eiropas, gan Ķīnas un citām pasaules malām, bet tad pienāca Lielā depresija un ASV neklājās viegli. Tomēr valsts atkopās un Ņujorkā dzīve kūsāt kūsāja, tehniskais progress dažos gados kļuva redzams ik vienam. Tieši šajos mainīgajos, bet ļoti interesantajos laikos darbojās slavenā un talantīgā fotogrāfe Berenīse Abota (Berenice Abbott).

Viņas darbi mūsdienās apskatāmi daudzās slavenās galerijās, tortarp arī pasaulslavenajā Ņujorkas modernās mākslas muzeja MoMA kolekcijā. Abota sākusi fotografēt jau 1923. gadā, bet nākamajās desmitgadēs pārsteigusi gan ASV, gan pasauli. Viņa mācījusies arī tēlniecību Parīzē un Berlīnē, bet 1929. gadā atgriezusies ASV, raksta Digitalcollections.nypl.org.

Vairāk par Berenīsi Abotu lasiet šeit.

Ņujorkas publiskā bibliotēka publicējusi fotogrāfiju digitālo arhīvu "Changing New York", kurā redzamas 302 Abotas uzņemtas fotogrāfijas, kas uzņemtas Ņujorkā laika posmā no 1935. līdz 1939. gadam. Tajās jūtams gan pilsētas metropoles šarms, gan rosība un straujā attīstība - mainīgās Ņujorkas raksturīgākās pazīmes. Pilsētas iemūžināšanas sēriju "Changing New York" Abota īstenoja kā Federālo mākslas projektu (Federal Art Project (FAP)), kas bija īpaša mākslinieku atbalsta programma pēc Lielās depresijas, kurā tika nodarbināti fotogrāfi, mākslinieki un citi radošo nozaru pārstāvji. Abotas fotogrāfijas tika publicētas grāmatā, kas iznāca 1939. gadā.

Piedāvājam ieskatu Ņujorkas aizgājušo laiku romantikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!