Foto: Publicitātes attēli

Melnkalnes valdība devusi zaļo gaismu, lai salu, kur 19. gadsimtā bijis nocietināts forts, bet Otrā pasaules kara laikā koncentrācijas nometne, pārvērstu par luksusa klases kūrortu ar baseiniem, vīna bāriem un jahtu piestātni, raksta The Telegraph.

Kad šķiet, ka Melnkalne ar saviem dabas brīnumiem un vēsturiskajām ēkām jau apbrīnu izpelnījusies un vairs nevar pārsteigt, uzmanība tiek vērsta uz jaunu, vēsturiski neviennozīmīgu vietu, kas varētu pievilināt turīgus ceļotājus. Mamula sala, kur paredzēts izveidot greznu kūrortu, atrodas netālu no Melnkalnes un Horvātijas robežas, aptuveni sešu kilometru attālumā no Hercegnovi pilsētas.

Šī iecere gan jau sastapusies ar dažādiem iebildumiem no bijušo ieslodzīto radinieku puses, kuru tuvinieki itāļu diktatora Benito Musolīni fašistiskā režīma okupācijas laikā cietuši šajā nometnē. Kā liecina Itālijas armijas arhīvi, nometne izcēlusies ar nežēlību un cietsirdību, tajā 20. gadsimta 40. gadu sākumā nogalināti vai nomērdēti badā vismaz 100 cilvēki, raksta The Telegraph.

Jāpiebilst, ka salai ir vēl senāka vēsture - uz tās jau kopš 1853. gada atradies militārs forts, kas sākotnēji izveidots stratēģiskiem nolūkiem – kā osta, lai pārlūkotu, vai no dienvidu robežas uzbrukumā nenāk Austroungārijas impērijas karaspēks.

Lai gan uz salas šobrīd nav neviena tūristiem paredzēta apskates objekta, arī tagad tā piesaista nelielu apmeklētāju skaitu

Foto: Publicitātes attēli

Mamula sala pastiprinātu sabiedrības uzmanību atkal pievērsa 2013. gadā, kad Melnkalnes valdība ierosināja tās ēkas izmantot investīciju un tūristu piesaistei.

Piedāvājums šķitis vilinošs Šveices un Ēģiptes kopuzņēmumam Orascom, kas pērn parakstījis nomas līgumu par salas izmantošanu uz 49 gadiem. Uzņēmējs ir uzsvēris projekta priekšrocības un ekonomisko ieguvumu. Pēc uzņēmēju aplēsēm, kūrorts radīšot 200 jaunas darba vietas un nesīšot Melnkalnei aptuveni septiņus ar pusi miljonus eiro 15 gadu periodā.

Pie kūrorta dizaina izstrādes strādājis serbu uzņēmums Salt&Water, kuri tāpat kā Melnkalnes valdība, izteikuši vēlmi saglabāt ēkas vēsturisko izskatu un pieminekļa vērtību. Tikko publiskotas kūrorta vizualizācijas.

Plānotā viesnīca būs īpaši izsmalcināta, un tur būs pieejamas visas ekstras - dažāda veida atpūtas vietas, tostarp arī spa, deju zāle, VIP atpūtas vietas, restorāni iekštelpās un zem klajas debess, jau iepriekš pieminētie baseini, bāri, jahtu piestātne un citas.

Atsaucoties uz izdevumu Balkan Insight, Telegraph raksta, ka Melnkalnes valdība ir minējusi - kūrortā būs iespējams arī apmeklēt publisku piemiņas vietu koncentrācijas nometnes upuriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!