Pavasara saulgriežos, 26. martā, pulksten 11.00 Kārsavas novada Malnavas ciema maiznīcā "Dzīles" tiek rīkotas suprātkas, kas veltītas Lieldienu tradīcijām. Kopā ar saimnieci Ainu Barsukovu ciemiņi krāsos olas un ceps Lieldienu maizi.

Kultūras zīmes "Latviskais mantojums" nesēja maiznīca "Dzīles" un tās saimniece Aina Barsukova, kas pārstāvēja Latgali LTV šovā "Īstās latvju saimnieces", pavasara saulgriežu laikā saviem viesiem piedāvās izzināt Lieldienu tradīcijas.

Ola senajiem latviešiem apzīmēja dzīvības nesēju un saules simbolu, tādēļ to rotāšanai tika veltīta īpaša uzmanība. Kopā ar namamāti viesi izzinās olu krāsošanas paražas Latgalē, iemācīsies gatavot Lieldienu maizi un pavadīs pēcpusdienu īsteni latviskās noskaņās.

Dalība pieaugušajiem ir 7 eiro, bērniem ir bez maksas. Papildu informācija un pieteikšanās (līdz 22. martam) pa tālr. 26538016.

Suprātku dalībnieki ir aicināti līdzi ņemt olas, dzijas diegus un dabas materiālus, lai varētu padalīties ar savas dzimtas olu krāsošanas tradīcijām un kopīgi piepildīt Lieldienu grozu ar skaistām un raibām oliņām.

Suprātkys jeb vakarēšana ir sena latviešu tautas sadzīves tradīcija, kad ļaudis ziemas vakaros sanāca vienkop, lai pulkā gan pastrādātu, gan papriecātos. Darbs šajā pasākumā mijās ar dziesmām, mīklu minēšanu, jautrām rotaļām un dejām.

Foto: Publicitātes attēli

Uz Malnavu vērts braukt arī vasarā, kad maiznīcas "Dzīles" pagalmā notiek mājamatnieku tirgi (Latgales tematiskais ciems – Tirgus ciems) un vēlās brokastis, kur, klausoties lauku muzikantus, var baudīt gardu ēdienu, gatavotu no vietējiem produktiem.

Jāpiebilst, ka jau vasaras sākumā savas durvis vērs arī Latgales šmakovkas dedzinātava, kura atrodas Malnavas muižas vēsturiskajā teritorijā un ēkā ar savu stāstu – bijušajā Malnavas pienotavā. Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja vērot šmakovkas tapšanas procesu un izzināt šī dzēriena vēsturi. Par Latgales jaunajiem apskates un arī gastronomiskā tūrisma objektiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!