Lidsabiedrība "airBaltic" 21. maijā atsāka lidojumus starp Rīgu un Olbiju saulainajā Vidusjūrā. Olbijā ir gandrīz 60 tūkstoši iedzīvotāju. Kā jau Vidusjūras pilsētā, tur var plānot saulainas un siltas brīvdienas, jo saule tur spīd vidēji 135 dienas gadā. Lūk, dažas interesantas un noderīgas lietas, ko vērts zināt, dodoties uz Olbiju!

Kā jau Sardīnija, Olbija būs ne tikai acīm baudāms galamērķis, bet arī garšas kārpiņām patīkama vieta. Viesojoties Olbijā, ieteicams atrast laiku, lai apmeklētu kādu no tradicionālajiem restorāniem, kā arī Olbijas tirgu, kur iegādāties svaigas Vidusjūras veltes. Vietējo gardumu vidū ir plašs maizes klāsts, ko pēc vietējām paražām izkaltē un var ilgi uzglabāt, jo savulaik tā tika gatavota ganiem, kuri dienām vai pat nedēļām ilgi devās kalnos.

Sardiem ēdiens ir otra svarīgākā lieta pēc "viņu" jūras. Esot Sardīnijā, noteikti jānogaršo sardu nacionālais ēdiens "culurgionis" – pelmeņi, kas pildīti ar kartupeļiem, sieru, piparmētrām un kurus pasniedz kopā ar mērci. Vērts pagaršot arī "Sardo Malloreddus alla campidanese" – makaronus ar gaļu un noteikti nobaudiet artišokus, kuri tiek iekļauti dažādu ēdienu sastāvā. Savukārt ziemas mēneši ir jūras ežu sezona, tad ēdienkartēs meklējiet vārdus "Ricci di Mare", iesaka latviete Olita Supe, kas jau vairākus gadus dzīvo Sardīnijā un raksta par to blogā Bellasardinia.com. Sardīnijā noteikti ir jānašķējas ar dažādām jūras veltēm – garnelēm, astoņkājiem, kalmāriem, tunci un mīdijām, jo viss, kas nācis no jūras Sardīnijā, patiešām ir svaigs! Savukārt desertā nobaudiet no ricotta siera gatavotās pardulas, mandeļu cepumus amaretti un sardu "Torrone". Bet pēc garšīgām vakariņām noteikti iemalkojiet kādu mēriņu sardu nacionālā dzēriena mirto, kas ir salds un stiprs kā pati Sardīnija.

Olbija atrodas Sardīnijas salas ziemeļaustrumos, Galluras apgabalā – tā ir centrālais punkts, kas savieno otru lielāko salu Vidusjūrā ar pārējo Itāliju.

Olbija ir reģiona ekonomiskais un kultūras centrs un būs teicams iesākums Sardīnijas salas un tās brīnišķīgo pludmaļu iepazīšanai. Neskatoties uz to, Olbija pati ir lielisks galamērķis ne tikai saulainu brīvdienu, bet arī vēstures, arheoloģijas un kultūras cienītājiem. Olbijā atrodas daudzi aizraujoši arhitektūras un arheoloģiskie pieminekļi – senās un teiksmainās nuragu civilizācijas celtņu vietas, gan seno romiešu būvju drupas, gan iespaidīgi dievnami – San Simplicio bazilika (Basilica minore di San Simplicio) un Sv. Pāvila (Chiesa di San Paolo) baznīca.

Lai arī itāļu valoda ir plaši izplatīta, otra oficiālā valoda Sardīnijā ir sardīniešu jeb sardu, kas pazīstama kā sena romāņu valoda. Tūristu iecienītos apvidos, tostarp Olbijā, iedzīvotāji runā arī angļu, franču un vācu valodās. Visērtāk pilnībā izbaudīt un apskatīt Olbiju un tās apkārtni, izmantojot automašīnu vai pilsētas autobusu, kas palīdzēs ērti nokļūt interesantās un aizraujošās apskates vietās un pludmalēs gan pilsētā, gan ārpus tās.

Vai zinājāt, ka Sardīnijā ir visvairāk simtgadnieku? Sardi ir ļoti rosīgi un enerģiski cilvēki. Šeit ir ļoti grūti noteikt vecumu, jo lielākā daļa iedzīvotāju izskatās daudzus gadus jaunāki. Ja vēlaties skaisti novecot – brauciet to darīt uz Itāliju/Sardīniju, jo te vecums nav šķērslis, lai turpinātu baudīt dzīvi. Te ir normāli pēc 50 gadiem staigāt arī uz disenēm, jo viņi nenoveco… iekšēji nē. Vairāk par sardiem un skaistām vecumdienām lasiet šeit.

Foto: Publicitātes foto

Ko vēl apskatīt Sardīnijā, lasiet šeit.

"airBaltic" no Rīgas uz Olbiju lidojumus veiks vienu reizi nedēļā vasaras aktīvajā sezonā ar "Boeing 737-300" lidmašīnu. Lidojums ilgs trīs stundas un 15 minūtes. Pilns lidojumu grafiks ir pieejams kompānijas mājaslapā www.airbaltic.com. "airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz 60 galamērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!