"Pirmo reizi vēsturē izveidota jauna valsts – ne uz Zemes, bet debesīs virs galvas," teikts jaunās kosmosa nācijas Asgardias mājaslapā. Šī projekta līderi pagājušajā nedēļā tikušies konferencē Parīzē, lai apspriestu plānotās kosmosa valsts izveidi. Viņu mērķis esot jau nākamgad palaist pirmo Asgardias satelītu, kur varētu dzīvot un strādāt daļa no valsts iedzīvotājiem, bet projekta plānā esot jaunajā valstī izmitināt 150 miljonus iedzīvotāju (pārsvarā no Zemes), vēsta "Live Science ". Iespējams, jau pēc dažiem gadiem (vai gadu desmitiem) turp varēs doties arī ceļojumā.

Jaunās valsts nosaukums radīts, iedvesmojoties no Asgardas (sennorvēģu: Ásgarðr) – senskandināvu mitoloģijā tā bija dievu valstība, viena no deviņām pasaulēm, ko radīja Odins un viņa brāļi. Plānots, ka jaunā valsts būs demokrātija, kas atbalsta individuālās un pilsoniskās brīvības, darbojoties pārsvarā kosmosa tehnoloģiju attīstības jomā, skaidrojis projekta vadītājs Igors Ašurbejli.

Speciāli izveidotā mājaslapā cilvēki varēja pieteikties, lai kļūtu par pirmajiem 100 tūkstošiem Asgardias pilsoņiem. Atsaucība bijusi milzīga un nepilnas nedēļas laikā saņemti jau vairāk nekā 360 tūkstoši pieteikumu no vairāk nekā 200 valstīm, teikts projekta mājaslapā "Asgardia.space". Kamēr vēl šāda Asgardias pilsonība nav oficiāli atzīta, potenciālajiem pilsoņiem jāaizpilda oficiāla pieteikuma forma un lūgums Asgardias Apvienotajām Nācijām (Asgardia's United Nations) kļūt par jaunās valsts pilsoni, tomēr viņiem jāatbilst arī konkrētām prasībām. Piemēram, potenciālajiem pilsoņiem jānāk no valstīm, kur atļauta dubultpilsonība.

Asgardia būšot nāciju valsts kosmosā, Zemes tālākajā orbītā, vai pat vēl tālāk, skaidrojuši projekta līderi. Viņi arī atzinuši, ka jaunas valsts dibināšanai nepieciešami vismaz simts tūkstoši iedzīvotāju, lai atbilstu Apvienoto Nāciju Organizācijas prasībām par valsti (lai arī pasaulē ir 14 valstis, kur ir mazāk iedzīvotāju par šo noteikto limitu). Tomēr projekta līderi arī piebilst, ka ne visiem valsts pilsoņiem vajadzēs dzīvot kosmosā, līdzīgi, kā tas ir jebkuras valsts iedzīvotājiem, kas var dzīvot arī ārvalstīs vai ceļot.

Pašlaik mājaslapā norit arī konkurss par valsts karoga un citu simbolu izstrādi, kurā var piedalīties ikviens.

Asgardia tiek plānota kā valsts, kas būšot piemērota radošiem tehnoloģiju uzņēmumiem. "Ja skatāmies uz nacionālām valstīm, tad aptuveni divi procenti populācijas ir radoši, progresīvi un produktīvi, tā nu pēc mūsu aprēķiniem no Zemes 7,5 miljardiem iedzīvotāju vismaz 150 tūkstošiem jābūt radošiem un progresīviem cilvēkiem [kas gribētu kļūt par asgardīniešiem]," Ašurbejli stāstījis "Space.com". Izvērtējot pieteikumus un izvēloties pilsoņus jaunajai valstij, priekšroka tikšot dota tiem pretendentiem, kas attīsta un gatavi ieguldīt kosmosa tehnoloģijās. Projekta vadītājs arī atzinis, ka jaunā valsts netiks apgrūtināta ar tādām lietām kā infrastruktūra un slimnīcas, tā iztikšot bez robežām, reliģijas un valstiskiem ierobežojumiem – dialogam esot jānotiek starp cilvēkiem un uzņēmumiem, nevis valsti.

Pilsoņiem nebūšot finansiāli jāatbalsta pirmais Asgardias satelīts, ko plānots palaist jau 2017. gada nogalē. Visas izmaksas tikšot segtas no ziedojumiem un piesaistītajiem uzņēmumu līdzekļiem, kā arī ar pūļa finansēšanas instrumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!