Foto: Publicitātes foto

Ķīnas pilsētā Čansā uzbūvēts gājēju tilts, ko daudzi arhitektūras speciālisti jau nodēvējuši par izcilu. Tā ideja bijusi iedzīvināt Mēbiusa lentu jeb divas virsmas, kas, savstarpēji savienojoties, pāriet bezgalībā, raksta "Daily Mail".

Tilta autori ir slavenais arhitektu birojs "Next Architects". Sarkanais gājēju tilts ved pāri Longvangas ostas upei (kanālam), paverot brīnišķīgus skatus uz pilsētu un fonā esošajiem kalniem, kā arī ļaujot gājējiem izstaigāt dažādas virsmas un maršrutus vairākos līmeņos.


Jāpiebilst gan, ka vietējie iedzīvotāji jau pauduši bažas, ka tilts varētu būt pārāk sarežģīts un uz tā varētu arī apmaldīties vai vismaz aiziet nepareizā virzienā, raksta "Daily Mail". Gājēju tiltam ir piecas "krustceles", kā arī vairākas nepārredzamas vietas, kas varot radīt sarežģījumus pareizā virziena izvēlē, rakstījuši arī vairāki Ķīnas mediji, lai arī kopumā tie izteikušies ļoti pozitīvi par jauno būvi.

Pekinas un Amsterdamas arhitektu birojs "Next Architects" radījuši Laimīgā mezgla tiltu Meiksi ezera rajonā Čansas piepilsētas rajonā. Tilts ir 185 metrus garš un 24 metrus augsts, veidots no sarkana metāla. "Pilsēta aug un mainās ļoti strauji. Tādēļ nepieciešami unikāli risinājumi, lai iedvesmotu garāmgājējus," portālā "Dezeen" stāsta viens no arhitektu biroja partneriem Mihaēls Šrainmahers.

Foto: Publicitātes foto

Tilts ved pāri upei, savienojot tās krastus, ceļu un parku, katru savā augstumā. Firma pasūtījumu saņēmusi 2013. gadā, pēc tam, kad jau bija visu pasauli pārsteigusi ar interesanto Melkvēgas tiltu Purmerendā, Nīderlandē (attēlā). Čansas pašvaldība ielūgusi viņus izstrādāt dizainu arī jaunajam tiltam šajā Ķīnas pilsētā, attīstot jauno dzīvojamo kvartālu – tā tapis Laimīgā mezgla tilts, teikts arhitektu biroja mājaslapā. Jāpiebilst, ka "laimīgais mezgls" ir tradicionāls ķīniešu rokdarbs, ko parasti svētkos dāvina, lai dotu laimi un svētību.

Tilts jau kļuvis par ikonu, un CNN to atzinis par vienu no "visiespaidīgākajiem tiltiem, kas notrauc putekļus prātam."

Foto: Publicitātes foto

Pateicoties tilta iespaidīgajam LED apgaismojumam, tas, visticamāk, kļūs par atpazīstamu pilsētas simbolu un tūristu piesaistes objektu, raksta "Archdaily".

Foto: Publicitātes foto

Jāpiebilst gan, ka šis nav pasaulē pirmais neparastas konstrukcijas tilts. Līdzīgi savīti tilti atrodami gan Singapūrā "Henderson Waves", Malaizijā "Langkawi Sky", kā arī Amsterdamā un Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!