Godinot vienīgo un pēdējo regulāri kursējošo bānīti ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, kopš 2000. gada septembra pirmajā sestdienā tiek rīkoti Bānīša svētki. Arī šogad Gulbenes-Alūksnes bānītis 2. septembrī ikvienu aicina kopīgi svinēt savu 114. dzimšanas dienu un doties braucienā no Gulbenes uz Alūksni, piestājot stacijās un baudot dažādus pārsteigumus un jautras izdarības, informē Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā.

Satikšanās uz Gulbenes stacijas perona

Foto: Publicitātes foto

Bānīša svētki Gulbenes dzelzceļa stacijā sāksies 2. septembrī pulksten 11 ar brāļu Auzānu un slavenā Jersikas orķestra koncertu. Ikviens interesents varēs doties ekskursijā pa bānīša depo, pavizināties ar rokas un motordrezīnu, noskatīties filmu "Tvaika vilnis", kā arī doties Gulbenes pilsētas iepazīšanas ekskursijās "Atklāj un iepazīsti Gulbeni!" gan ar elektrovilcieniņu, gan ar bānīti-ekspresi (kursēs no Gulbenes dzelzceļa stacijas pulksten 10.30 – 11.30 un 11.40 – 12.40). Rīta kafiju un ēdienus piedāvās krodziņš "Visi savējie". Pulksten 13 bānītis dosies ceļā uz Alūksni.

Bānītī vietu skaits ir ierobežots, tādēļ uz Stāmerienu tiks nodrošināts arī autobuss, taču arī autobusā vietu skaits ir ierobežots. Autobuss aties pulksten 13 no Gulbenes dzelzceļa stacijas, no Stāmerienas atpakaļ uz Gulbeni tas dosies pulksten 18.

Satikšanās uz Stāmerienas stacijas perona

2. septembrī no pulksten 11.30 uz Stāmerienas stacijas perona visus gaidīs svētku pasākuma vadītājs Māris Pīlācis un viņa viesi. Uzstāšoties, piemēram, itāļu ģitārists Frančesko Kasisa (Francesco Cassissa). Uz stacijas perona skatītājus priecēšot arī divi sanbernāri un spaniels izrādē "Vau un Au jeb Ursas piedzīvojumi". Kopīgi tiks sagaidīts tvaika vilciens "Ferdinands" un tam sekos pacelšanās četrus metrus virs zemes, tas, kā tas notiks, būšot pasākuma pārsteigums. Tad bānītis tiks pavadīts ceļā uz Alūksni. Turpinājumā satikšanās uz stacijas perona ar postfolkgrupu "Daba san", brīvmākslinieku Edgaru Liporu, rokenrola deju grupu "Ķengurroks", kā arī pagasta amatiermākslas kolektīviem, talantīgiem bērniem un viesmāksliniekiem. Sportiskus ļaudis gaida skrējiens apkārt Stāmerienas ezeram un bamperfutbola mači, bet izturīgākos līnijdeju maratons.

Pulksten 21 svētku nakts zaļumballe ar grupu "Ballīšu orķestris" un DJ Ralfu Rubeni. Visas dienas garumā darbosies svētku bazārs (tirgotājiem pieteikšanās pa tālr. 29156681; 22017391), būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, kā arī iesaistīties dažādās atraktīvās nodarbēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!