Foto: Shutterstock
Mulča ir īsts palīgs, ja nav vēlmes nodoties lielajiem ravēšanas darbiem, jo tā aizkavē arī nezāļu augšanu, kā arī tai piemīt virkne citu labo īpašību. Kādi ir mulčas ieklāšanas veidi, kā arī – kā to pareizi darīt, padomos dalās uzņēmuma "Civinity" apzaļumošanas nodaļas vadītāja un dārzniece Linda Rulle.

Kā atgādina dārzniece, mulčas praktiskā nozīme ir dažāda, proti, tā ne tikai saglabā mitrumu, bet arī aizkavē nezāļu attīstību, uzlabo augsnes sastāvu, veicina bioķīmisko procesu attīstību, rada estētisko vidi u.c.

Rulle norāda, ka ir mulčas veidi ir dažādi. Var izmantot oļus, šķembas, čiekurus un citus materiālus, bet vispopulārākā tomēr ir priežu mizu mulča un šķelda. "Pavasarī pēc apdobju atjaunošanas un mēslošanas (mēslot var arī virs mulčas, taču tas mazliet kavē iedarbību) vēlama mulčēšana vai mulčas atjaunošana," atgādina speciāliste.

Kā stāsta dārzniece, vispopulārākajam mulčas veidam, proti, priežu mizu mulčai, izšķir trīs frakcijas – smalkā (humuss), vidējā un rupjā. "Rupjā klājama biezākā slānī, jo starp rupjajiem gabaliņiem mēdz izspraukties nezāles (apmēram septiņu centimetru biezā slānī)," padomos dalās speciāliste. Viņa iesaka arī klāt smalkāku mulčas slāni apakšā, bet virspusē rupjāku, tad kopējais biezums būtu no pieciem līdz sešiem centimetriem. "Augus ar mulču apbērt nevajadzētu, pie paša auga mulčas slānim jābūt ne biezākam kā diviem līdz trīs centimetriem," pamāca Rulle. "Nelieliem augiem vēlams klāt vidējās vai smalkās frakcijas mulču." Savukārt lielos laukumos, ja stādījumi ir jauni, speciāliste iesaka zem mulčas ieklāt ģeotekstilu – kā starpslāni, tiesa, tas noteikti jāveic, mulčējot ar oļiem vai māla šķembām. Turklāt – tas aizkavē nezāļu attīstību un nepieļauj mulčas sajaukšanos ar augsni.

Šajā un šajā rakstā vari izlasīt plašāku informāciju par to, kas ir mulča un kā to izmantot dārzā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to stādīšanu vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!