Šogad ūdenstūrisma sacensības "Amata" svin 55 gadu jubileja, informē Guna Daugule, TK "Bebri" pārstāve un sacensību organizatore. Pirmās ūdens slaloma sacensības Amatas upē norisinājās 1964. gadā, kurās piedalījās ap 50 braucēju. Ūdens slaloma sacensības Amatā savu kulmināciju piedzīvoja 1969. gadā, kad tajās piedalījās jau ap 1500 braucēju un ap 20000 skatītāju. Pēc šīm sacensībām Valsts drošības komiteja (tautā sauktā Čeka) "Amatas" sacensības aizliedza, bet vēlāk tās atkal atdzima.

Septiņdesmitajos gados sacensībās startēja ap 200 ekipāžām. Ūdenstūrisma sekcijas pamatā bija bāzētas gan lielajās fabrikās (VEF, ALFA utt.), gan mācību iestādēs (LVU, RPI, LLA). Deviņdesmitajos šī sistēma sabruka un pamazām sāka veidoties uz dažādu entuziastu veidotu tūrisma klubu bāzes. Laika gaitā mainījies gan ekipējums, gan sacensības, bet tomēr tās ir saglabājušās 55 gadu ilgā posmā, stāsta organizatori.

Lūk neliels ieskats "Amata 50" sacensībās.

Šogad ūdenstūrisma sacensības "Amata 55" notiks 6. un 7. aprīlī pie Zvārtes ieža. Pirmajā dienā startēs sprinta un garā slaloma distanču dalībnieki, ja būs atsaucība, tad norisināsies arī retro brauciens. Otrajā dienā plānoti komandu starti.

Sacensībās var piedalīties jebkurš interesents, kurš apzinās savas spējas patstāvīgi veikt distanci un sasniedzis 12 gadu vecumu. Dalībniekiem līdz 16 gadu vecumam jāuzrāda vecāku atļauja piedalīties sacensībās, vai jābūt atbildīgai personai sacensībās.

Atkarībā no ūdens līmeņa vai nelabvēlīgiem laika apstākļiem, var tikt veiktas izmaiņas sacensību nolikumā un programmā. Par izmaiņām komandu pārstāvji tiks informēti.

"Amata 55" ietvaros Amatas novada pašvaldība aicina arī uz semināru "Amatas vilinājums vakar, šodien un rīt", kas notiks 14. aprīlī pulksten 11 Drabešu tautas namā "Ausmas" (Amatas nov., Drabešu pag.). Seminārā tiks apspriestas tēmas par drošību upē, laivošanas atļaujām, dabas aizsardzību, ekstrēmo laivošanu, privātīpašumu attiecībām uz upes. Varēs uzzināt, kas kopīgs Amatai ar Lielā kanjona (Grand Canyon) upi Kolorado (Colorado). Skaidros, kādām aktivitātēm mūsdienās izmanto Amatas upi un ko var paveikt, lai nākotnē uzlabotu Amatas upes pieejamību un aktīvā tūrisma iespējas. Atskatīsimies uz ūdenstūrisma "Amata" sacensībām toreiz un tagad. Seminārā meklēs atbildes arī uz tādiem jautājumiem kā uzlabot upes pieejamību mainīga ūdens līmeņa situācijā un vasarā. Vai mūsdienu aprīkojums un tehnoloģijas to palīdz izdarīt? Seminārā ar savu stāstījumu, pieredzi un ieteikumiem dalīsies Guna Daugule, Raimonds Dombrovskis, Jānis Briška, Edijs Dukurs un Egons Garklāvs. Būs iespēja apskatīt laivotāju sarūpēto eksponātu un vēsturisku fotogrāfiju izstādi. Seminārs ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!