Foto: Publicitātes attēli

Siguldas tropu tauriņu mājā ielūdz uz pasākumu "Nakts ekspedīcija", kas norisināsies 31. maijā un 1. jūnijā, sākot no pulksten 19 līdz 1 naktī Siguldas svētku laukumā.

Jau otro gadu Siguldas tropu tauriņu māja Siguldas svētku laikā organizē iespēju pavērot un iepazīt tauriņus nakts stundās. Ekspedīciju pavadīs Āfrikas mūzikas ritmi – džambī, turklāt būs iespējas pašam izmēģināt spēkus šo maģisko ritmu radīšanā ar bungām. Krāsas un gaismas spēle ļaus ieraudzīt tauriņus jaunā skatījumā un būs iespējams sajust īstu tropu džungļu burvību. Tauriņi reaģē uz dažādām gaismām, un naktstauriņi būs īpaši atraktīvi, pastāstīja Siguldas tauriņu mājas aktīvists Artis Treimanis.

Galvenais nakts tauriņš ir Pūčtauriņš no Meksikas. Ja atver spārnus, tas no priekšpuses atgādina pūces seju, atbiedējot dažādus putnus, čūskas un rāpuļus, jo pūce, kā zināms, ir plēsoņa. Savukārt tauriņa spārnu augšpusē saredzams čūskas atveids, kas ir papildus aizsardzība dienas laikā, kamēr tas guļ. Bieži nakts tauriņiem dienas laikā traucē atpūsties Zilie morfīdi, kas ir dienas tauriņi, bet vakarpusē var novērot skatu, ka Pūčtauriņi padzenā Zilos morfīdus, it kā atceroties piedzīvoto.

Foto: Publicitātes attēli

Siguldas tropu tauriņu mājā būs iespējams sastapt arī 200 citus eksotiskos tropu tauriņus. Zilais morfīds, kas atceļojis no tālās Dienvidamerikas, ir apmeklētāju nepārspēts favorīts. Savukārt Klippertauriņi attīsta 20 līdz 40 km/h lielu ātrumu, kas ir visai ievērojams, ņemot vērā, ka parasti tauriņi lido ar 3 līdz 7 km/h ātrumu. Atlasa gigantiskā tauriņa spārnu izmēri var stiepties no 20 līdz 34 centimetru lielumā, bet Koku nimfa ir interesanta ar savu lidošanas manieri.

Tauriņi Siguldā var pilnvērtīgi aizvadīt visu dzīvesciklu, kuram izsekot var arī apmeklētāji. Iespējams redzēt gan tauriņu oliņas, kāpurus, gan daudz dažādas tauriņu kūniņas. Lai tauriņu būtu pietiekami daudz, katru nedēļu tiek pasūtītas aptuveni 100 līdz 200 jaunas tauriņu kūniņas no tauriņu audzētavām dažādās tropu zemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!