Foto: LETA

Rudenī var lepoties ar savu izaudzēto ražu – brangiem ķirbjiem un citiem dārzeņiem. Iespaidīgu ražu izlolojuši arī pašmāju kolekcionāri, kas savu veikumu atveduši uz Latvijas Dabas muzeja izstādi "Ķirbis un citas lielas ogas 2019".

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Baiba Krustiņa, gadskārtējā izstādē "Ķirbis un citas lielas ogas 2019" skatāma Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" biedru iespaidīgā raža. Izstādē var aplūkot ne tikai tautā iecienītas dārzeņu un lielo ogu šķirnes, bet arī jaunas šķirnes.

Viņa atgādina, ka ķirbis ir viena no rudens ražas veselīgākajām dārza veltēm, jo ir bagātīgs šķiedrvielu, vitamīnu, olbaltumvielu un dzelzs avots. Turklāt tas pārsteidz ar saviem izmēriem, krāsu un arī garšu. Kā informē Krustiņa, izstādē ir skatāmas vairāk nekā 200 ķirbju šķirnes un dažādi ķirbjaugi – kabači, cukini, patisoni, inku gurķi, kivano, melotrijas un citi.

Savu ražu izstādē sarūpējuši šādi ilggadējie kolekcionāri: Elga Bražūne, Saiva Pekuse, Valentīna Cuznecova, Sarma Žarčinska, Austra Zaļuma, Marija Tocupe un Darja Jurevica. Izstādi bagātina arī Maijas Čerjakas košās paprikas.

Izstādē var ne tikai aplūkot dārzeņus un lielās ogas, bet arī saņemt konsultācijas no kolekcionāriem, kā arī uzzināt noderīgu informāciju par ķirbju audzēšanu un pielietošanu kulinārijā, kā arī pat vīna darināšanā. Dabas muzejā var iegādāties ķirbjus un arī sēklas, kas reģistrētas VAAD sēklu kontroles departamentā. Tāpat izstādē var degustēt dažādus gardumus, kas darināti no ķirbjiem.

Izstādes darba laiks:

  • 23. oktobrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 24. oktobrī no pulksten 10 līdz pulksten 19;
  • 25. oktobrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 26. oktobrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 27. oktobrī no pulksten 10 līdz pulksten 17.

Neliels ieskats izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!