Foto: LETA

Dārzs viennozīmīgi nav iedomājams bez augļukokiem, piemēram, āboliem. Vērtīgas zināšanas par āboliem un bumbieriem no 12. līdz 14. februārim varēs gūt Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1, kur Dārzkopības institūta zinošie pētnieki būs ne tikai sarūpējuši bezmaksas lekcijas, bet arī interesantu izstādi "Latvijas āboli klimata griežos".

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Dārzkopības institūta pārstāve Lolita Ozoliņa, izstāde tiks atklāta trešdien, 12. februārī, un tajā varēs aplūkot ap 100 ziemas ābolu un bumbieru šķirnes.

"Mūsu āboli un bumbieri ir gan skaisti, gan garšīgi, un labākās šķirnes arī pērn daudzviet deva skaistu un pietiekami bagātu ražu. Tirdzniecībā tie jau veiksmīgi konkurē ar importa augļiem. Jaunas, labākas šķirnes turpina veidot Latvijas selekcionāri. Latvija var!" uzsver Ozoliņa. Viņa arī atzīmē, ka izstādes laikā varēs iepazīties ne tikai ar Latvijā plašāk audzētajām ziemas ābolu šķirnēm un Latvijas selekcionāru šķirnēm, bet arī jaunām citās valstīs izveidotām šķirnēm. Tāpat izstādes laikā būs apskatāmas arī 10 ziemas bumbieru šķirnes. Kā norāda Dārzkopības institūta pārstāve, būs iespējama ābolu šķirņu degustācija, kā arī 13. un 14. februārī varēs iegādāties Dobeles Dārzkopības institūtā ražotos gardumus – sukādes, sulas, sīrupus un tējas.

Paralēli tam Dārzkopības institūta zinātnieki sarūpējuši ļoti interesantas lekcijas par ābolu un bumbieru šķirnēm, to audzēšanu un kopšanu. "Uzzināsiet, kuras šķirnes ieteicamas audzēšanai komercdārzos un piemājas dārzos, kādi dārzi un šķirnes vislabāk pērn pārcietuši salnas un krusu. Zinātnieki pastāstīs, cik svarīga ir pareiza šķirņu, dārza vietas un audzēšanas paņēmienu izvēle, kad ābeles uzzied arvien agrāk, bet vasaras kļūst karstākas un sausākas," ieskicē Ozoliņa.

Dārzkopības institūta speciālisti lasīs lekcijas un konsultēs par ābeļu un bumbieru audzēšanu šādos laikos:

  • 12. februārī pulksten 15 M.agr. Ineses Drudzes lekcija par bumbieru šķirnēm un audzēšanu;
  • 13. februārī pulksten 15 Dr.biol. Lailas Ikases lekcija par Latvijas klimatam piemērotākajām; ābolu šķirnēm;
  • 14. februārī pulksten 15 Dr.agr. Edgara Rubauska lekcija par ābeļu un bumbieru audzēšanu.


Ieeja izstādē ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!