Foto: Shutterstock

Kjū Karaliskajā botāniskajā dārzā Londonā uzziedējis pasaules smirdīgākais augs Ammorphophallis titanum, ko mēdz dēvēt arī par "līķu puķi" tā smakas dēļ. Katra šīs smirdīgās puķes atvēršanās pasaules botāniskajos dārzos ir ilgi gaidīts brīnums, ko vēl īpašāku padara fakts, ka puķe atveras un nozied 24 stundu laikā. Kjū Karaliskajā botāniskais dārzs par Ammorphophallis titanum atvēršanos pasaulei ziņoja 14. jūlijā.

Kjū Karaliskais botāniskais dārzs lepojas ar 250 gadu senu vēsturi. Šeit atrodas pasaulē lielākā augu kolekcija (apmēram 30 000 dažādu augu), te atrodas arī viens no pasaulē lielākajiem herbārijiem. Kjū dārzs ir 121 hektāru liels, un katru gadu to apmeklē vairāk nekā 1,35 miljoni cilvēku. 2003. gadā tas tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ammorphophallis titanum auga ierašanās Eiropā ir cieši saistīta ar Kjū Karalisko botānisko dārzu.


Rietumu zinātnieki par Amorphophallus titanum pirmo reizi uzzināja 1878. gadā, kad itāļu botāniķis Odoardo Beccari sastapās ar milzīgo augu, kas aug Sumatras lietus mežos, lielā salā Indonēzijas rietumos. Beccari mēģināja nogādāt auga sakņu bumbuļus un sēklas uz Eiropu, taču uz Francijas robežas sūtījums tika apturēts, lai neievazātu tolaik plašu izplatītu vīnogulāju slimību. Tomēr dažas sēklas kaut kā izdevās iemānīt Eiropā un tās izdzīvoja. Viens jaunatklātā auga stāds tika nosūtīts uz Kjū botānisko dārzu Anglijā, kur Beccari kādreiz bija mācījies. Pirmo reizi tas uzziedēja 1889. gadā. Nākamā reize bija jāgaida ilgi, bet, kad 1926. gadā tas atkal uzziedēja, apskatīt gribētāju bija tik daudz, ka kārtību nācās ieviest ar policijas palīdzību.

"Līķu puķe" zibenīgi ieguva atpazīstamību Eiropā, un katrs botāniskais dārzs cīnījās, lai iegūtu tā stādus savā īpašumā. Publiku fascinēja viss – gan tas, ka augs ir tik rets, gan neizsakāmi pretīgā smaka ziedēšanas laikā, gan tā bezkaunīgais izskats. Runā, ka mākslinieks, kurš tika noalgots auga uzzīmēšanai zinātnes vajadzībām, nopietni saslimis, saelpojies auga smaku. Savukārt īstām lēdijām augu apskatīt nebija pieklājīgi, jo dažiem liekas, ka tas pārlieku līdzinās kādam gigantiskam orgānam.

Pirmajai ziedēšanai smirdīgā puķe parasti gatavojas 7 līdz 10 gadus. Pēc sākotnējās ziedēšanas daži eksemplāri var neziedēt vēl 7 līdz 10 gadus, bet citi savukārt var pārsteigt, uzziedot ik pēc diviem trim gadiem.

"Līķu puķe" ir viens no pasaules apdraudētākajiem augiem. Tā dzimtenē Sumatrā milzīgas lietus mežu platības ik gadu tiek iznīcinātas, zaudējot cīņā ar kokmateriālu un palmu eļļas rūpniecību.

Kjū Karaliskā botāniskā dārza "līķu puķi" iemūžinājuši arī apmeklētāji:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!