Foto: Delfi.ee/ Argo Ingver

Kā radīt Ziemassvētku noskaņu? Priecāties par pasakaini apsnigušu egli. Slidot. Pastaigāties pa koši izrotātām pilsētām vai pavizināties ragavās. Iedzert aromātisku karstvīnu, uzkožot kraukšķīgu piparkūku. Tas viss iespējams tepat kaimiņos, Tartu, kur igauņi nolēmuši apvienot visus tradicionālos Ziemassvētku elementus, lai priecētu gan sevi, gan pilsētas viesus.

Un kādēļ gan nē? Decembris ir tas laiks, kad vairums ne tikai meklē dāvanas ģimenei un draugiem, ne tikai rotā mājas, bet – laiku pa laikam – dodas pastaigā, lai izbaudītu tuvojošos svētku noskaņu ielās. Ja jau reiz dodamies priecāties par izrotāto Rīgu, Jūrmalu, Ogri, tad kādēļ gan nevaram izmest garāku līkumu, aizlaižot uz Tartu? Jo tieši te ir pielikts daudz pūļu, lai radītu ļoti svinīgu noskaņu.

Tartu Rātslaukumā, kur slejas liela egle, uzbūvēta neliela Gaismas pilsētiņa – stikloti paviljoni, kuros var iegādāties gan kafiju, gan karstos ziemas dzērienus, gan kraukšķīgas piparkūkas un citus kārumus. Turpat arī griežas koka karuselis, virs ugunskuriem kūp katli, iespējams izvizināties ar ragavām, kā arī samīļot poniju. Līdzās no salmiem būvētai būdiņai un kinopaviljonam tiek solīts paviljons ar upes zivju akvāriju, brīnišķīgs leļļu namiņš, kā arī – ņemot vērā gados jaunāko Tartu iedzīvotāju uzstājīgos lūgumus – saldējuma paviljons!

Foto: Delfi.ee/ Argo Ingver

Iepretim rātsnamam, kur slejas slavenā bučojošos studentu skulptūra, pilsētas galvas ierīkojuši nelielu slidotavu – paredzēts, ka tā darbosies līdz februāra beigām. Gaismas pilsētiņa apmeklētājus gaidīs līdz 9. janvārim ik dienu no pulksten 9 līdz 21.

Lūk, cik skaisti saposta Tartu šogad:

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!