Foto: Shutterstock

Pasaulē aizvien vairāk valstis un atsevišķas pilsētas sāk ierobežot "Airbnb" tipa īres pakalpojumus, raksta "Euronews". Šobrīd Itālija ir pēdējā valsts, kas publiski apsver jaunus valsts mēroga noteikumus, savukārt tūristu iecienītā Malaizijas sala Penanga nesen ieviesa aizliegumu privāto dzīvokļu un māju saimniekiem izīrēt atpūtniekiem savu īpašumu. Kur vēl pasaulē ir ierobežojumi īstermiņa nomai?

Populārā platforma "Airbnb", kas ļauj cilvēkiem izīrēt savas mājas vai brīvās istabas tūristiem, tiek kritizēta par to, ka veicina mājokļu cenu palielināšanu, vietējo iedzīvotāju izstumšanu un pārmērīga tūrisma veicināšanu, tāpēc vairākas pilsētas ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē sākušas noteikt ierobežojumus īstermiņa īrei, lai to mainītu.

"Euronews" ziņo, ka pagājušajā nedēļā Florence (Itālija) paziņoja par aizliegumu "Airbnb" un citām īstermiņa īres vietām piedāvāt brīvdienu apartamentus pilsētas vēsturiskajā centrā, un tagad valsts apsver ieviest vēl stingrākus noteikumus visā valstī. Taču Itālija nav vienīga valsts, kas spērusi šādu soli.

Parīze, Francija


Parīziešiem, kuri vēlas "Airbnb" un tai līdzīgās platformās piedāvāt īrei savu galveno dzīvesvietu, jāreģistrējas vietējā rātsnamā, turklāt īpašumu izīrēt ne vairāk kā 120 dienas gadā. Otrs īpašums vai, lai izīrētu galveno dzīvesvietu ilgāk par 120 dienām, tas oficiāli jāpārveido par mēbelētu tūristu mītni. Parīzē ir īpaša vienība, kas strādā, lai sekotu nelegālai dzīvesvietu nomai un sodītu likumpārkāpējus.

Vācija


Berlīnē ir noteikumi, kas paredz, ka "Airbnb" saimniekiem nepieciešama atļauja sava īpašuma īstermiņa nomai un otro dzīvesvietu drīkst izīrēt ne ilgāk kā 90 dienas gadā.

Minhenē visa mājokļa īstermiņa īre atļauta līdz astoņām nedēļām gadā. Ja vēlas vairāk – jāsaņem īpaša atļauja. Savukārt Štutgartē saimnieki, kuri īstermiņā izīrē vairāk nekā pusi sava īpašuma, bez atļaujas to drīkst darīt līdz 10 nedēļām gadā.

Itālija


Florence seko Romas pēdās un nosaka ierobežojumus "Airbnb" stila īrei, vēloties ierobežot jaunu tūristu mītņu skaitu pilsētas vēsturiskajā centrā. Arī Venēcijā un Milānā notiek diskusijas par ierobežojumu ieviešanu, un tā vien šķiet, ka šī tendence izplatīsies, jo Itālijas tūrisma ministrija izstrādājusi likumprojektu, lai ierobežotu īstermiņa brīvdienu izīrēšanu visā valstī. Likuma izstrāde vēl nav pabeigta, bet tā mērķis ir zināms – ieviest divu dienu minimālo uzturēšanos pilsētās un tūristu iecienītākajās vietās, tādējādi palīdzot populāriem tūrisma galamērķiem cīnīties ar mājokļu krīzi un pārmērīgi augsto tūristu skaitu.

Amsterdama, Nīderlande


Amsterdamā saimnieki var izīrēt savus īpašumus ne vairāk kā 30 naktis gadā. Visam, kas pārsniedz noteikto limitu, nepieciešama īslaicīgās īres atļauja.

Portugāle


Lai cīnītos pret pieaugošajām īres cenām, Portugāle pārtraukusi jaunu licenču izsniegšanu "Airbnb" un citām līdzīgām īslaicīgās izīrēšanas platformām, izņemot lauku apvidus. Tagad licences īslaicīgai īrei tiks pārskatītas reizi piecos gados, ieviesta jauna īres cenu kontroles sistēma un īpašniekiem tiek piedāvāti nodokļu atvieglojumi, ja viņi savus īpašumus vairs nedod īslaicīgai īrei.

Spānija


2021. gadā Barselona kļuva par pirmo pilsētu Eiropā, kas aizliedza īstermiņa privāto telpu īri. Saimnieki šajā Spānijas pilsētā nedrīkst izīrēt istabu ilgāk par 31 dienu gadā. Speciāls dienests pārbauda, vai īpašumos nelegāli uz ilgāku laiku neizmitinās ceļotāji un, ja tas tiek konstatēts, pieteikumi tiek anulēti. Ar īpašu atļauju drīkst izīrēt visu mājokli vai dzīvokli.

Palmā aizliegts tūristiem izīrēt īpašumus daudzdzīvokļu ēkās un "Airbnb" saimniekiem ļauts izīrēt tikai vienu ģimenes īpašumu (māju vai villu), kuram turklāt jābūt izolētam. Pašlaik Valensijā tiek strādāts pie noteikumu izstrādes, lai aizliegtu īstermiņa īri pilsētas vēsturiskajā centrā.

Apvienotā Karaliste


Londonā "Airbnb" saimniekiem atļauts iznomāt savu īpašumu ne vairāk kā uz 90 naktīm gadā, Skotijā īpašniekiem jāsaņem licence, lai nodotu savu īpašumu īstermiņa īrei, Ziemeļīrijā ikvienam, kas vēlas izmitināt tūristus, jāsaņem īpašs sertifikāts, kas apliecina par uzņēmējdarbības veikšanu, un Edinburgā ļauts izīrēt otru īpašumu ar speciālu atļauju, bet pērn izsludinātajā pilsētas 10 gadu attīstības plānā minēts, ka Edinburgā plānots pilnībā atteikties no īstermiņa īres.

ASV un Kanāda


Kāju durvīs ielikusi ne tikai Eiropa. Arī citviet pasaulē tiek reaģēts uz problēmām, ko izraisa īpašumu nodošana īslaicīgai izīrēšanai. Arvien vairāk pilsētas un štati ASV pārskata noteikumus un pārstrādā tos stingrākus, piemēram, Havaju salās Oahu, kur atrodas viena no slavenākajām pludmalēm pasaulē Vaikiki, aizliegts izīrēt tūristiem savu īpašumu vairāk par 90 dienām gadā. Ņujorkā jūlijā stāsies spēkā noteikumi, kas noteiks augstas reģistrēšanās prasības "Airbnb", uzturēšanās noteikumus un saimniekiem būs jāiesniedz pierādījumi, ka viņi dzīvo īpašumā kopā ar viesiem. Pālmspringsā īpašuma īslaicīgā īre nedrīkst pārsniegt 26 dienas un dzīvojamos rajonos ierobežots skaits, cik īpašumi drīkst tikt izmantoti šādam mērķim.

Lai saviem iedzīvotājiem nodrošinātu pietiekami daudz mājokļu, daudzi rajoni Monreālā un Kvebekā Kanādā pilnībā aizlieguši reģistrēt jaunus īpašumus īstermiņa īrei. Starp citu, Kvebekā noteikts arī maksimālais uzturēšanās laiks tūristiem – līdz 31 dienai (pēc kārtas). Uzturēšanās laiks noteikts arī Vankūverā – līdz 30 naktīm, turklāt, ja te tiek dots īpašums īslaicīgai īrei, tad īpašumam jābūt īpašnieka galvenajai dzīvesvietai.

Āzija


Penangas sala ir populārs tūristu galamērķis Malaizijas ziemeļrietumos, kas šā gada pavasarī ieviesa aizliegumu īstermiņa izīrēšanai, lai cīnītos ar tūristu slikto uzvedību. Tokija jau 2018. gadā pārskatīja noteikumus, kas attiecās uz "Airbnb", un kopš tā laika lielpilsētā samazinājies to skaits. Īstermiņa īre ierobežota līdz 180 dienām gadā, īpašumā ar viesi jādzīvo īpašuma saimniekam vai atbildīgajai personai. Saimniekiem arī jāapkopo dati par viesiem un jāiesniedz tie valdībai, savukārt atsevišķos rajonos īre atļauta tikai konkrētos periodos gadā.

Lai gan Singapūrā "Airbnb" nav nelegāls, šo iespēju savām brīvdienām var izmantot vien retais, jo minimālais īres periods ir trīs mēneši.

Sidneja, Austrālija


Sidnejā "Airbnb" saimnieki savus īpašumus var iznomāt 180 dienas gadā. Uz šo ierobežojumu neattiecas rezervācijas, kas pārsniedz 21 vienu dienu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!