Foto: Kadrs no video
Laikā, kad visa pasaule seko līdzi notikumiem ar pazudušo zemūdeni "Titan", kas devās apskatīt 1912. gadā nogrimušo "Titāniku", noskaidrojies, ka okeāna dzelmē palikušā peldlīdzekļa veidotāja, kompānijas "OceanGate" izpilddirektora Stoktona Raša sieva Vendija pati cēlusies no "Titānika" upuriem, izpētījis "New York Times".

"Titan" tūristu zemūdenē atradās pieci cilvēki, tostarp kompānijas dibinātājs Stoktons Rašs. Lai gan neviens no cilvēkiem vēl nav atrasts, viņi tiek uzskatīti par mirušiem, jo atrastas zemūdenes atlūzas.

Jau drīz vien pēc tam, kad "Titan" dzelmē pazuda, parādījās ziņas, ka Raša sieva, kura vienlaikus ir arī "OceanGate" komunikācijas speciāliste, pati ir "Titānika" upuru pēctece.

Vendija Raša ir mazmazmeita "Titānika" pirmās klases pasažieriem Izidoram un Idai Štrausiem, kuru dzīvība izdzisa lainera katastrofā 1912. gadā.
Foto: Vida Press
Džeimsa Kamerona 1997. gada filmā Ida Štrausa attēlota kā sieviete, kura atteicās pamest vīru, bet viņš veicināja bērnu un sieviešu glābšanu no grimstošā kuģa. Akieris Levs Palters, kurš filmā tēloja Štrausu, šā gada 21. maijā 94 gadu vecumā devies mūžībā.
Foto: Kadrs no video

Līdzīgi kā filmā, arī reālajā dzīvē Izidors Štrauss bija viens no turīgākajiem pasažieriem uz "Titānika" klāja – viņš bija mazumtirdzniecības ķēdes "Macy's" magnāts.

Vendija Raša, "Titan" zemūdenes upura atraitne, ir viena no viņa mazmazmeitām. Arī dziedātāja Mikaela Štrausa ar skatuves vārdu "King Princess" ir Štrausa mazmazmeita.

Stoktons Rašs ar Vendiju Veilu apprecējās 1986. gadā. Pati Vendija pēdējo divu gadu laikā piedalījusis trijās ekspedīcijās, kas saistītas ar "Titānika" vraka izpēti. Taču liktenīgajā braucienā devās tikai viņas vīrs.

Jau vēstīts, ka Atlantijas okeāna teritorijā, kurā tika meklēts pazudušais zemūdens peldlīdzeklis "Titan", netālu no "Titānika" vraka tika atrasts atlūzu lauks. Gruvešos atrasti "Titāna" nosēšanās rāmis un aizmugurējais pārsegs.

"Delfi" zinātnes sadaļa "Campus" kopš zemūdenes pazušanas brīža pētījusi iespējamos nelaimes cēloņus. Jaunākajā rakstā "Nolemta no paša sākuma?" apskatīta, iespējams, liktenīgā zemūdenes dizaina kļūda, savukārt rakstā "No tādām dzīlēm vēl neviens nav izglābts" apskatīti veiksmīgi un neveiksmīgi glābšanas gadījumi lielā ūdens dziļumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!