Foto: Shutterstock

Seriāls "Troņu spēle" guva tādu popularitāti par kādu var tikai sapņot. Taču Basku zemē filmētais seriāls vietējiem nesis nevis laimi, bet gan postu. Cilvēki sūdzas par strauji pieaugošo "Troņu spēles" fanu skaitu, kuri ierodas Basku zemes Gastelugačes salā, postot vietējo ainavu un traucējot ikdienas dzīvi, vēsta "Euronews".

Lai ierobežotu seriāla fanu pieplūdumu, vietējās varas iestādes bija spiestas ieviest tiešsaites rezervācijas sistēmu. Tika aizliegta arī vēsturiskā baznīcas zvanu zvanīšana, lai ar lieko troksni netraucētu putnu ligzdošanai.

Gastelugačes sala jau gadsimtiem ilgi bijusi svētceļnieku galamērķis, taču apmeklētāju skaits strauji pieaudzis, kopš reģionā tika filmēts kulta seriāls "Troņu spēle".

Atpazīstamības negatīvā puse

2019. gadā Gastelugačes salu apmeklēja aptuveni 730 tūkstoši cilvēku, kas ir par 140 tūkstošiem vairāk nekā 2018. Vietējie pieaugošo salas popularitāti dēvē par graujošu. Autobusi, kas jau tā kursēja reti, līdz ar tūristu pieplūdumu tika pārpildīti, neļaujot ar šo transportlīdzekli pārvietoties vietējiem. Tādēļ kopš 2020. gada marta nepieciešama rezervācija, lai apmeklētu ainavisko Gastelugači. Taču arī tas nespēju apturēt virstūrismu, tāpēc varas iestādēm nācās turpināt meklēt risinājumus.

Lai nokļūtu līdz baznīcai, kas atrodas uz vienas no salas virsotnēm, ceļotājiem vispirms jāmēro 241 pakāpiens, kas vijas augšup. Tradicionāli pēc tam, kad ceļotāji sasnieguši virsotni, no kuras paveras elpu aizraujošs skats uz piekrasti, viņi zvana trīs reizes baznīcas zvanā. Pēc nostāstiem zvanīšana aizbiedē ļaunos garus un atnes veiksmi.

Tāpat tiek uzskatīts, ka Gastelugačes sala nes veiksmi vietējiem zvejniekiem. Laivas, kas dodas jūrā no netālu esošas zvejnieku pilsētiņas Bermeo, parasti nobrauc gar salu, lai iegūtu Svētā Huana labvēlību.

Lai arī zvejnieku laivas joprojām var netraucēti mest līkumus gar salu, tomēr zvanīt baznīcas zvanā vairs nedrīkst, jo biežās un spēcīgās skaņas traucē turpat netālu ligzdojošiem putniem. Lai nevienam nerastos kārdinājums sajuties zvanītāja lomā, tika noņemta zvana virve.

Foto: Shutterstock

Kā cīnīties ar virstūrismu?


Šobrīd tūristu skaits ierobežots līdz 3000 dienā un aizliegts zvanīt baznīcas zvanu, taču tiek veikti arī citi pasākumi, lai mazinātu negatīvās virstūrisma sekas.

2023. gada aprīlī Vizcajas provinces padome paziņoja par jaunas iestādes izveidi, kas veicinās ilgtspējīgu tūrismu reģionā. Tika arī paplašināta autostāvvieta un izveidotas jaunas autobusu pieturas. Vēl plānots izveidot jaunus pastaigu maršrutus, lai tūristi uz ikonisko salu varētu doties ne tikai no Bakio, bet arī no Barmeo.

Ir arī savi plusi


Neraugoties uz virstūrisma trūkumiem, citi Spānijas reģioni un pilsētas tieši vēlas piesaistīt "Troņu spēļu" fanus, jo tas nes papildu ienākumus. Turklāt ne mazus.

Viduslaiku pilsēta Kaceres, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, arī tika izmantota "Troņu spēles" filmēšanai. Šobrīd pilsēta ar lielāko prieku uzņem slavenā seriāla fanus un pat rīko ikgadējo "Troņu spēļu" festivālu. Taču, aplūkojot Gastelugačes salas piemēru, redzams, ka ir smalka robeža starp palielinātu interesi un virstūrismu, kas nes postījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!