Foto: Reuters/Scanpix
Aviācijas nozare brīdina, ka arī šovasar jābūt gataviem haosam lidostās. Vasaras atvaļinājumu sezona rit pilnā sparā, bet to pavada lidostu darbinieku streiki un ierobežota gaisa satiksme. Tādēļ lidojumā var nākties pavadīt krietni ilgāku laiku nekā plānots.

"Eurocontrol" – organizācija, kas pārvalda Eiropas gaisa telpu –, nāca klajā ar paziņojumu, ka vasara būs izaicinājumiem pilna. Pēc aplēsēm, nākamajās astoņās nedēļās ik dienu tiks veikti 33 tūkstoši lidojumu. Turpretī piektdienās lidojumu skaits varētu sasniegt pat 34 tūkstošus dienā. Kopumā tas ir par astoņiem procentiem vairāk lidojumu nekā šajā pašā laika posmā pērn, informē "Euronews".

Ņemot vērā, ka vasaras atvaļinājumu kulminācijas periodā gaisa satiksme var kļūt vēl intensīvāka, pasažieriem jāgatavojas kārtējiem kavētiem vai atceltiem reisiem un citiem avio traucējumiem.

Vēl viena haotiska vasara


Strauji pieaugot pieprasījumam pēc pārlidojumiem, palielinās spiediens uz visu avio nozari. Pagājušā mēnesī Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (IATA) paziņoja, ka pieprasījums pēc ceļojumiem ar lidmašīnu ir pieaudzis. Arī Eiropas ceļojumu komisija (ECK) prognozē, ka šovasar Eiropā būs liels pieprasījums pēc ceļojumiem.

Tikmēr "Eurocontrol" ziņo, ka pagājušajā mēnesī Stambulas lidosta sasniedza jaunu rekordu, vienā dienā veicot 1684 lidojumus.

"Eurocontrol" norāda, ka pasažieriem var nākties saskarties ar ievērojamu reisu kavēšanos. Īpaši Atēnu, Barselonas, Briseles, Budapeštas un Londonas lidostās.

Organizācijas "Eurocontrol" ģenerāldirektors Rauls Medina brīdina, ka Eiropu sagaida "sarežģīta" vasara. Situāciju vēl sarežģītāku padara karš Ukrainā, kura dēļ pieejams aptuveni par 20 procentiem mazāk gaisa telpas, kas rada papildu spiedienu.

Medina uzsvēra, ka visiem jādod savs ieguldījums, lai vasara noritētu bez ķibelēm. Starptautiskās lidostu padomes (ACI) sanāksmē Barselonā Medina teica – lidostām jābūt labi nokomplektētām, svarīgi nodrošināt pietiekamu jaudu un aviosabiedrībām jāievēro savi lidojumu grafiki.

Pārslogotākās lidostas


Saskaņā ar "Eurocontrol" datiem, iespējams, šovasar visvairāk tiks ietekmētas Reimsas un Marseļas lidostas Francijā, kā arī Atēnu lidosta Grieķijā. Arī Budapeštas, Varšavas un Nikosijas lidostas pīķa dienās var saskarties ar lielu pārslodzi, kas var radīt daudzu reisu kavēšanos. Tāpat arī Zagrebas un Belgradas lidostas 8. un 15. jūlijā varētu būt pārslogotas. Brīdina arī par Londonas, Barselonas un Briseles lidostām, kur arī gaidāma intensīva vasara.

Vai streiki šovasar radīs problēmas Eiropas lidostās?

Lai arī lielākā daļa iemeslu, kas pagājušā vasarā izraisīja haosu lidostās, tika novērsti, tomēr joprojām saglabājas problēmas, kas ietekmēs ceļojumus arī šogad. Medina sacīja, ka tie ir darbinieku streiki, laikapstākļi un militārās mācības.

Vien jūnijā zemo cenu aviosabiedrībai "Ryanair" nācās atcelt vairāk nekā 900 lidojumu, galvenokārt, gaisa satiksmes vadības dispečeru streiku dēļ Francijā. Arī citi nesen notikušie streiki izraisīja daudzu reisu kavēšanos. Šādas situācijas var ātri un veikli atrisināt ikdienā, taču to ir krietni grūtāk paveikt vasarā, kad ceļojumi rit pilnā sparā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!