Pētījuma grupa "Which?" salīdzināja 300 tūkstošus īstermiņa īres piedāvājumus ar attiecīgā reģiona viesnīcu numuriņu cenām. Rezultātā tika secināts, ka lielākoties viesnīcas izmaksā mazāk, neskatoties uz izplatīto pieņēmumu, ka "Airbnb" piedāvājumi ir krietni izdevīgāki, vēsta "The Independent".

Pētījumā tika analizēti viesnīcu un īstermiņa īres piedāvājumi 50 galamērķos visā pasaulē 12 mēnešu griezumā. Rezultātā atklājās, ka vidēji viena nakts viesnīcā izmaksā ap 116 eiro, bet "Airbnb" un "Vrbo" piedāvājumi maksā vidēji 138 eiro. Jāpiebilst, ka pētījumā netika iekļautas pieczvaigžņu viesnīcas.

Daudzus pētījuma rezultāti pārsteidza, ņemot vērā, ka īstermiņa īres piedāvājumi sevi pozicionē kā lētāko un ērtāko nakšņošanas veidu. Parasti tiek teikts, ka viesnīcās ceļotāji pārmaksā par apkalpošanu un nevajadzīgu pompozitāti. Taču izrādās, ka pēc Covid-19 pandēmijas, kas īpaši smagi skāra tūrisma nozari, cenas īstermiņa īres piedāvājumiem ir stipri pieaugušas.

Pētījuma laikā tika atklāti pat vairāki galamērķi, kur viesnīcas ir nesalīdzināmi izdevīgākas par īstermiņa īres piedāvājumiem. Piemēram, Grieķijas salā Santorini "Airbnb" un "Vrbo" piedāvājumi izrādījās par 71 procentiem dārgāki nekā viesnīcu numuriņi. Ja viesnīcas numuriņš uz vienu nakti Santorini maksā vidēji 137 eiro, tad īstermiņa īres vidējā cena ir 233 eiro.

Arī Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā viesnīcas vidēji izrādījās lētākas nekā īre. Te numuriņš uz vienu nakti vidēji maksā 133 eiro, bet īre 210 eiro par nakti.

Līdzīga tendence tika novērota arī populārākajos Āzijas galamērķos. Piemēram, Honkongā vidēji viesnīcas izrādījās par 85 procentiem lētākas nekā īre. Tāpat arī Singapūrā un Dubaijā.

Ceļojumu žurnāla redaktors Rorijs Bolands uzskata, ka daudzus ceļotājus šādi pētījuma rezultāti varētu pārsteigt, jo īstermiņa īre tiek reklamēta, kā izdevīgākais nakšņošanas veids. Tāpēc Bolands iesaka rūpīgi salīdzināt piedāvājumus katrā galamērķī, nevis akli paļauties uz pieņēmumiem par to, kas ir lētāk un ērtāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!