Foto: Shutterstock
Harija Potera faniem, iespējams, pienākusi pēdējā iespēja, lai piedzīvotu maģisko braucienu "Cūkkārpas ekspresī", jo vilciens vairs neatbilst drošības noteikumiem, ziņo medijs "Wales Online".

Vilcienu, kas brauc pār iespaidīgo Glenfiannana viaduktu, pasaulslavenu padarīja filmu sāga "Harijs Poters" – tieši ar to katru gadu jaunie burvji nonāca Cūkkārpā. Reālajā pasaulē viadukts atrodas Invernesas grāfistē, Skotijā. Elpu aizraujošo skatu iespējams aplūkot divējādi – ejot pastaigā pa kalniem vai arī dodoties reālā braucienā ar vilcienu. Ne viens vien Potera fans mēģina pagūt abus, lai kaut uz mirkli iejustos burvju pasaulē. Gada laikā viaduktu apmeklē aptuveni 500 tūkstoši cilvēku.

Taču no nākamā gada marta šī iespēja ir apdraudēta, jo vilciens, kuru patiesībā sauc "The Jacobite Stream Train", vairs neatbilst drošības noteikumiem durvju bloķēšanas dēļ. Apvienotās Karalistes dzelzceļa regulators nosaka, ka vilcieniem jābūt aprīkotiem ar centrālo vagonu durvju bloķēšanas sistēmu. Dzelzceļa uzņēmums "West Coast Railways" (WCR) iepriekš ziņojis, ka jauna durvju bloķēšanas sistēma izmaksātu vairāk nekā astoņus miljonus eiro, iznīcinot desmit gadu peļņu, vēsta "Euronews".

Cīņa par vilciena pastāvēšanu ilgst jau sen. Jau iepriekš WCR piešķirti divi 10 gadu atbrīvojumi no prasību īstenošanas, kuru termiņš beidzās šī gada martā. Pēc pārbaudes jūlijā regulators konstatēja problēmas durvju bloķēšanā, kuru dēļ pasažieri tiek pakļauti nopietnu miesas bojājumu riskam, jo stjuarti cilvēkiem neliedz atspiesties pret durvīm vai izliekties ārpus atvērtajiem logiem, kamēr vilciens ir kustībā.

Taču augustā tika piešķirts vēl viens pagaidu atbrīvojums, kura termiņš beidzās 30. novembrī. Tagad operators saņēmis vēl vienu pagarinājumu līdz nākamā gada sākumam. Tiesa šajā jautājumā paredzēta nākamā gada janvārī. Tikmēr vilciens drīkst pārvadāt pasažierus līdz sprieduma pasludināšanai vai 2024. gada 29. februārim.

Lai arī vilciena nākotne ir neskaidra, biļetes nākamās sezonas braucieniem, kas sāktos 2024. gada 24. martā, jau ir pārdošanā. Standarta pieaugušo dienas biļete braucienam turp un atpakaļ ir 76 eiro, savukārt vieta augstākas klases kupejā maksā pat 464 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!