Fоtо: Sputnik/Scanpix/LETA

Redzot masu demonstrācijas, kas Eiropas pilsētu ielās tiek rīkotas palestīniešu atbalstam, daži jau steidzas pasludināt Eiropas galu un neizbēgamo pārvēršanos par musulmaņu kontrolētu "Eirābiju". Masu imigrācija neapšaubāmi pārveido Eiropas seju, taču runas par Rietumu civilizācijas norietu ir krietni pārspīlētas.

Rasisti parasti ir kautrīgi ļaudis un teikumus bieži vien sāk ar "Es jau neesmu rasists, bet...". Tad nu man arī jāsaka, ka es jau neesmu rasists, bet pirms gandrīz 20 gadiem, kad pirmoreiz biju aizbraucis uz Londonu, pirmie iespaidi par britu galvaspilsētas iedzīvotājiem bija diezgan mulsinoši, jo Londonas metrovagonā biju vienīgais "bālģīmis". Agrāk man Londona vairāk saistījās ar britu karaļnamu, divstāvu autobusiem, Šerloku Holmsu, "The Beatles" un misteru Bīnu, bet izrādījās, ka Lielbritānijas seja ir krietni mainījusies.

Šīs pārmaiņas ir redzamas arī statistikā, jo vēl pirms pusgadsimta vairāk nekā 90% Londonas iedzīvotāju bija baltie briti, bet pašlaik attiecīgais rādītājs noslīdējis līdz 37%. Ne velti britu galvaspilsētu daži jau iesaukuši par "Londonistānu", ņemot vērā musulmaņu skaita pieaugumu pilsētā. Lielbritānijā populārākais jaundzimušo zēnu vārds jau labu laiku ir nevis Džeks vai Olivers, bet gan Muhameds. Un mūsdienu Lielbritānijas jauno seju labi atspoguļo arī tās politiskā vadība: Lielbritānijas premjers ir indiešu izcelsmes brits Riši Sunaks, Skotijas valdību vada musulmanis Hamza Jusefs, bet Londonas mēra amatā darbojas Sadiks Hāns, kura vecāki savulaik ieceļoja Anglijā no Pakistānas.

Latvijai pietiek savu problēmu

Londona ir kādreizējās Britu impērijas metropole, kas vienmēr piesaistījusi cilvēkus no dažādām pasaules malām, taču līdzīgas pārmaiņas sabiedrības sastāvā vērojamas arī citviet Eiropā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !